Kako hitro in učinkovito preprečiti krče

Kako hitro in učinkovito preprečiti krče
11.11.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Se pogosto med tekom srečate s kakšnim krčem? Poglejte, kako jih lahko hitro in učinkovito preprečite.

Uživajte dovolj tekočine
Nezadostno uživanje tekočine je eden od glavnih razlogov za pojav krčev, zato pazite, da boste čez dan pili dovolj tekočine. Priporočljivo jo je zaužiti 1l na 25 kg telesne teže, če ste aktivni pa še nekoliko več, saj je dodatno izgubljate z intenzivnim potenjem. Vsekakor pa vam z uživanjem tekočine ni potrebno pretiravati.

Poskrbite za zadosten vnos elektrolitov
Teorija, da je za krče res krivo tudi pomanjkanje elektrolitov, ni najbolj verjetna, vseeno pa mnogim pri pojavu krčev pomaga vnos elektrolitov, predvsem magnezija, natrija in kalija.

Uživajte uravnoteženo prehrano
Telo, ki bo imelo na voljo dovolj hranil, bo delovalo optimalno, v nasprotnem primeru, pa lahko pride do nepravilnosti, kot so utrujenost, bolečine v mišicah, krči itd. Zato vam priporočamo, da svoj jedilnik zapolnite z zdravimi živili ter se prehranjujete redno.

Pred vadbo se ogrejte, po njej raztegnite
Za ustrezno delovanje telesa in preprečevanje mišičnih krčev je zelo pomembno tudi to, da se pred tekom dobro ogrejete. Za to boste potrebovali vsaj 10 minut dinamičnega raztezanja. Po treningu, pa sledi vsaj 10 minut raztezanja, da pretegnete mišice in preprečite morebitne bolečine v njih.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ