Kako lahko tekači poskrbimo za svoje zdravje – treningi da ali ne?

Kako lahko tekači poskrbimo za svoje zdravje – treningi da ali ne?
18.03.2020 AVTOR: K. R., foto: Freepik

Kako lahko kot tekači delujemo tako, da pripomoremo k zajezitvi virusa in hkrati obdržimo formo ter ohranimo mirno glavo?

Prišel je čas – za nas zelo neobičajen in nenavaden. Čas, ko se je dnevna rutina močno spremenila in življenje ne poteka več kot prej. Da, koronavirus je dodobra posegel v naša življenja. Če delate pri podjetju, ki je zaprlo svoja vrata, ste ostali doma. Pri ostalih, ki še delajo, se je način dela spremenil; v mnogih podjetjih so izvedli drugačne ukrepe, tudi delo od doma. Če pa vaše delovno mesto spada v kritično infrastrukturo, pa je prihod na delo tako ali tako obvezen. Bodimo hvaležni vsem, ki delajo v energetiki, sektorju prometa, sektorju prehrane, preskrbe s pitno vodo, v zdravstvu, v sektorju financ, varovanja okolja ter v sektorju informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. To so ljudje, ki se v sklopu svojega dela trudijo, da imamo tudi v teh časih na voljo osnovne dobrine. Še posebej bodimo hvaležni za ljudi, ki delajo v prvi bojni liniji z ljudmi. Oni so tu za nas, mi pa ostanimo doma za njih.

Nujno je, da tudi sami pripomoremo k omejevanju širjenja virusa in ostanemo doma. Mnogo ljudi ukrepov ne jemlje resne in se še naprej množično zbirajo na igriščih, pešpoteh in izletniških točkah. Nič ni narobe s tem, da odidemo na svež zrak in se malo razmigamo – potrebno pa je paziti, da se ne družimo z ostalimi.

Nič ni več kot prej – sprejmimo to

Ne, nič ni več kot prej. Prišli so novi časi. Odpade vodena vadba ob večerih, vzpon na naš najljubši hrib, odpadejo tekaški treningi. Sprejmimo to - upamo, da bo to trajalo le nekaj časa, zato zdržimo do takrat. Naš tekaški rezultat v samem bistvu sploh ni tako nujen, sama športna pripravljenost pa nam je verjetno prinesla nekaj prednosti. Pomembno je, da smo zdravi in vzdržljivi. Prilagodimo se in ne bodimo slabe volje, ker ne moremo trenirati kot prej.

Prilagodite trening – težji treningi odpadejo

Težji treningi lahko povzročijo slabše delovanje imunskega sistema, zato jih črtajte s svojega urnika. Če brez tega ne gre (popolnoma razumemo), potem kondicijo vzdržujte z lahkotnimi in zmernimi teki. Ne pozabite na vaje za moč, ki jih lahko opravljate v varnem zavetju svojega doma. Ne pozabite na vaje z masažnem valjem in vaj za razteg ter gibljivost. Nekaj predlogov:

Vadba za celo telo kar doma

Okrepite svoj trup in izboljšajte gibljivost

5 vaj z masažnim valjčkom za sprostitev utrujenih mišic

Več člankov: TU.

Regeneracija

Nič hudega ni, če ne trenirate kot običajno. Le pomislite na dejstvo, da je tudi počitek pomemben del treninga in da bo regeneracija vašemu telesu tudi koristila.

Ostanite doma ali prilagodite treninge razmeram

Poročajo, da se virus ne širi le kapljično, temveč aerosolno. Ne želimo zganjati panike, vendar v praksi to morda lahko pomeni, da se okužite lahko že, ko greste mimo okuženega ali z zrakom, ki se nahaja na stopnišču vašega bloka, če je predhodno šel mimo okuženi. Virus bomo bolje zajezili, če se tveganjem ne bomo izpostavili. Če pa želite na prosto, izbirajte ure, ko zunaj ni veliko ljudi. Tecite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Tek po brezpotjih – vrnimo se k bistvu

Zavedati se moramo, da so ukrepi zaprtja lokalov in ne-živilskih trgovin na plano privedla tudi množico ljudi, ki prej v naravo in na pešpoti izven mesta niso zahajali. To pomeni, da so naše običajne tekaške in pohodniške poti precej bolj obljudene kot prej, ko ste jih vestno obiskovali sami. Bodimo pametnejši in se tem potem izognimo. Iščimo brezpotja ali neobljudene gozdne stezice – kar kot tekači že vsi obvladamo.

Uporabite tekaški (pog)um

Z izrednim stanjem se spopada vsak po svoje. Eni lažje, drugi težje. Pravega pravila, kako se s tem soočati, ni. Pomembno je, da strogo upoštevamo podane ukrepe in hkrati, da ne delamo panike. Ohranimo mirno in trezno glavo. Uporabimo svoj tekaški um – um, ki zna zdržati, tudi, ko je težko. Kot tekači smo pogumni in vzdržljivi in to sta vrlini, ki nam bosta v teh časih še kako prav prišli.

Krepimo imunski sitem

Ali nas bo virus doletel ali ne in kako ga bomo prebolevali, ne vemo. Vemo pa, da lahko okrepimo svoj imunski sistem. Svojemu telesu moramo omogočiti čimbolj optimalno delovanje. To lahko zagotovimo le z zdravo in uravnoteženo prehrano s čimveč hranili; vitamini in minerali. Če le lahko, se izogibajmo predelanim ogljikovim hidratom, sladkorju, transmaščobnim kislinam in beli moki in uživajmo veliko sadja in zelenjave. Pazimo tudi na zadosten vnos beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Pomembna je zadostna količina vode.

Več: Prehrana

Sproščanje

Trenutno stanje je za vse nas stresno – to pomeni, da je povišan tudi stresni hormon kortizol, ki zavira delovanje našega imunskega sistema. Ne pozabimo na sprostitev in obvladovanje misli, ki je v tem času nujno. Poskusite z meditacijo.

Ustvarjalnost

Kaj pa, če za nekaj časa uidemo iz tekaškega sveta in raziskujemo druge vode? Poslušajte glasbo, glejte dokumentarne filme, ustvarjajte. V roke vzemite čopič in platno. Ali pa barvice in papir. Svoj čas lahko krajšate tudi z branjem tekaških knjig in seveda s čitanjem revije Tekac.si ter spletnega portala Tekac.

Verjamemo, da bomo skupaj zmogli. Ostanimo zdravi, pomagajmo tistim, ki pomoč potrebujejo in upoštevajmo vse podane ukrepe. Izrazimo hvaležnost tistim, ki skrbijo za nas.

Značke: Trening
Ključne besede:
Coronavirus
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ