Kako ločiti poškodbo od le razbolelih mišic

Kako ločiti poškodbo od le razbolelih mišic
31.01.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Ne veste, ali so vaše mišice le razdražene od bolečih treningov, ali gre za kaj resnejšega? Nekaj naših praktičnih nasvetov vam bo pomagalo prepoznati ključne znake med razbolenimi mišicami in poškodbami.

Kako intenzivna je bolečina?
Če imate le 'muskelfiber' bo napornem treningu, bolečina ne bo ne intenzivna, pa tudi ne ostra in bo v dnevu ali dveh izvenela. Pazite le, da boste prizadete dele večkrat dnevno raztegnili in zmasirali, odveč pa ne bo niti kakšen dan počitka.
V primeru, da so bolečine v mišicah ostre in neprijetne ter ne izvenijo, je možno, da gre za poškodbo. Prizadete dele hladite in nežno masirajte, če bolečina ne izveni, se posvetujte z zdravnikom.

Kdaj je bolečina prisotna?
Se bolečina pojavlja le, ko tečete ali je prisotna ves čas? Tudi to je lahko znak za poškodbo. Nekatere težave se namreč začnejo med aktivnostjo, ko pride do draženja prizadetega tkiva, po koncu pa izvenijo. A če s treningom nadaljujete, se lahko zgodi, da prizadeto mesto toliko razdražite, da se poškodba razvije v popolnosti. Da bi se težavam v prihodnje izognili, si že ob prvih znakih težav ustavite in raje za nekaj dni zamenjajte šport ali si privoščite počitek. Ko boste s treningom ponovno začenjali, pa hitite počasi. Če se bolečina zopet pojavi, težava še ni odpravljena, zato priporočamo obisk zdravnika.

Če se težave pojavijo v času počitka, ko sedite ali ležite, bo prav tako dobro, da si privoščite nekaj dni počitka in aktivnosti, ki ne obremenjujejo prizadetega dela telesa. Če tudi po tem bolečina ne izzveni, obiščite zdravnika.

Ali bolečina vpliva na vaše dnevne aktivnosti?
Nekatere poškodbe znajo biti sila neprijetne, saj niso le boleče, ampak lahko tudi ovirajo vaše dnevne aktivnosti. Včasih je tako otežena že običajna hoja ali določeni gibi, zato se v takih primerih preprosto ne boste mogli izogniti zdravniku.  

Kako je videti prizadeto mesto?
Če je boleče mesto oteklo in pomodrelo, je velika verjetnost, da ne gre za boleče mišice, ampak za konkretno poškodbo, ki zahteva pozornost zdravnika. Ta bo namreč najbolje vedel, kakšno poškodbo ste staknili in kako jo sanirati.


Prirejeno po: Are you just sore or definitely injured?, ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ