Kako najhitreje okrevati po zahtevnem treningu

Kako najhitreje okrevati po zahtevnem treningu
06.11.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Če je pred vami zahteven trening, po katerem veste, da boste izčrpani ter razboleni, si lahko do boljšega počutja pomagate z naslednjimi triki in nasveti.

Dobro se raztegnite
Prvo, kar morate storiti po vsakem treningu, je da svoje mišice dobro pretegnete. To bo namreč zmanjšalo bolečine v mišicah in utrujenost ter nenazadnje pospešilo regeneracijo.

Zaužijte dovolj tekočine
Tekočino je dobro uživate tako pred, kot tudi med in po treningu, in sicer v manjših količinah, saj se boste tako izognili dehidraciji. Dobro hidrirano telo pa seveda bolje deluje kot dehidrirano.

Privoščite si prigrizek
Prigrizek po treningu je pomemben zato, ker vam pomaga pri okrevanju. Med treningom se namreč izpraznijo glikogenske zaloge, pride pa tudi do mikropoškodb v mišicah. Zato je po treningu potrebno nekaj malega prigrizniti. Strokovnjaki se strinjajo, da je potrebno to storiti v roku 30-60 minut po treningu. Zaužiti pa je dobro tako ogljikove hidrate kot tudi beljakovine, saj prvi ponovno zapolnijo glikogenske zaloge, druge pa pripomorejo k sanaciji mikropoškodb in rasti mišic.

Naspite se
Počitek je pomemben po vsakem treningu ne glede, kako zahteven ta je. Med spanjem se telo namreč regenerira, zato boste lažje in bolje trenirali. Sicer pa se boste po kvalitetnem spancu, ki naj traja vsaj 7-9 ur, tudi bolje počutili ter bili bolj osredotočeni na delo, učenje in druge aktivnosti.

Privoščite si masažo
Odlično sredstvo za hitrejšo regeneracijo je tudi masaža, ki vas ne bo le sprostila, ampak vam bo v pomoč tudi pri zmanjšanju bolečin v mišicah, pospešila pa bo tudi pretok krvi v njih. Če si masaže ne morete privoščiti, pa vam bo prav prišel tudi valjček, ki ima podobne učinke.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ