Kako nosečnost vpliva na tekačice?

Kako nosečnost vpliva na tekačice?
18.12.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Preberite si, kako nosečnost vpliva na žensko telo in kaj morate storiti, da bo vrnitev k teku po nosečnosti lažja.
Zanimivo je, da od tekačic rojstvo otroka zahteva enako mentalno moč, kot jo uporabljajo pri zadnjih kilometrih zahtevne tekme. Zmožnost, da se prebijejo čez bolečino do ciljne črte, pride prav tudi pri rojstvu otroka, saj le-ta zahteva visok prag vzdržljivosti. In čeprav veliko žensk poroča, da so po porodu zmogle celo še več, se v resnici o poporodnih spremembah v telesu ne ve veliko.

Po poročanju nedavno objavljene študije v The Journal of Orthopaedic & Sport Physical Therapy, naj bi znanstveniki odkrili, da tako nosečnice kot tudi nove matere tekačice doživijo kar nekaj biomehanskih sprememb telesa. Premikanje običajno stabilnih delov telesa lahko povzroči bolečine v kolkih, spodnjem delu hrbta in spodnjem delu nog. Telo se mora namreč spet prilagoditi na naravno stanje. Ker pa nosečnost in porod napne trebušne mišice in vezno tkivo, je ključno, da tekačice po porodu prizadete mišice okrepijo. Običajne vaje ne bodo dovolj, zato strokovnjaki priporočajo mešanico različnih vrst vadb in gibov, s katerimi se boste vrnile v formo in se izognile morebitnim bolečinam po porodu.

Ključno je, da se po nosečnosti k temu vračate postopoma in po pameti ter poskrbite za to, da boste izdatno okrepili mišice telesa in predvsem trupa. Poslušajte svoje telo in se po potrebi posvetujte z zdravnikom in/ali trenerjem.

Povzeto po Body After Babys: How pregnancy affects runner, dostopen tukaj

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ