Kako preprečiti špikanje v trebuhu med tekom

Kako preprečiti špikanje v trebuhu med tekom
15.07.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Špikanje v trebuhu oziroma ob straneh trupa, ki se lahko pojavi med tekom, zna biti zelo neprijetno, saj nam lahko pokvari trening. Kaj morate storiti, da bi se mu izognili, pa izveste v naslednjih vrsticah.

Dobro se ogrejte
Če se boste iz malodane mirovanja in brez ogrevanja podali na tek, bo vaše dihanje neenakomerno, kar lahko povzroči špikanje v trebuhu. Zato vam priporočamo, da si pred začetkom teka vzamete vsaj pet do deset minut in svoje telo dobro ogrejete. Začnete lahko s hojo, nato razgibate svoje telo z raztezanjem (lahko tudi med hojo) in šele nato začnete s počasnim tekom in svoj tempo postopoma pospešujete.

Ne pretiravajte s hrano in/ali vodo pred tekom
Preveliki obroki ali preveč tekočine v želodcu vam lahko pokvarita trening, bodisi zato, ker bi vam postalo slabo, bi dobili krče v želodcu ali pa tudi zato, ker bi vas v trebuhu začelo špikati. Zato pred tekom ne jejte večjih obrokov, ampak le manjše prigrizke 20-30 minut pred treningom, tekočino pa uživajte po požirkih pred, lahko pa tudi med treningom.

Naučite se pravilno dihati
Preplitko dihanje vam bo onemogočilo, da bi v telo vneslo dovolj kisika, ki ga mišice potrebujejo za normalno delovanje. Zato se boste morali naučiti dihati globje, saj boste s tem tudi zmanjšali možnost težav med tekom.

Okrepite trup
Ko boste izvajali vaje za moč, si vzemite nekaj več časa za vaje, s katerimi boste okrepili trup. Če bo ta močan, boste namreč tekli bolj učinkovito, možnosti za poškodbe bo manj, pa tudi špikanju se boste izognili.

Viri:
How to prevent side stich when running, ki je dostopen tukaj.
How to breathe when running, ki je dostopen tukaj.
Four ways to stop the dreaded side stitch, ki je dostopen tukaj.
How to beat side stitches, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ