Kako pridobiti mišice in izgubiti maščobo? Jejte beljakovine!

Kako pridobiti mišice in izgubiti maščobo? Jejte beljakovine!
01.02.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Nova študija univerze McMaster objavljena v American Journal of Clinical Nutrition je razkrila, da večja količina zaužitih beljakovin pripomore k izgubi odvečne maščobe in večji mišični masi.

Želimo si biti vitki in izgubiti maščobo, ki se nam nabira na telesu, a ne tudi mišice. Prav izguba slednjih bi za atlete pomenila tudi izgubo moči, s tem pa bi bili slabši tudi rezultati. Zato je v tem primeru potrebno izgubiti predvsem maščobo, a ne tudi mišic. Tako bomo za kakšen kilogram lažji, zaradi česar bomo lažje tekli hitreje. A vprašanje, ki muči mnoge je, kako izgubiti le maščobo in ne tudi mišic? Za dosego tega cilja obstaja veliko različnih diet, predvsem učinkovite pa so tiste, ki zagovarjajo učivanje večje količine beljakovin. Študija univerze McMaster je eno takih diet vzela pod drobnogled, da bi videla, kako učinkovita je. V študijo so vključili 40 pretežkih mladih fantov, razdeljenih v dve skupini, ki so 4 tedne jedli posebej zanje pripravljene obroke (ti so jim zagotavljali 40% manj kalorij od predvidenih potreb) in se držali zastavljenega programa aktivnosti (aktivni so bili šest dni tedensko, od tega so imeli dvakrat krožne vzdržljivostne treninge, dva dni visoko intenzivne intervalne treninge na kolesu, en dan kolesarjenje na čas in en dan pliometrične krožne vaje za telo, izvedene s težo lastnega telesa). Razlika med skupinama je bila le v tem, da je ena zaužila 1.2g beljakovin na kg telesne teže, druga pa 2.4g beljakovin na kg telesne teže. Čeprav so posamezniki po koncu študije tehtali približno enako, je skupina, v kateri je bil vnos beljakovin višji, pridobila več mišič, čeprav je bil njihov kaloričen vnos nižji, izgubili pa so tudi več telesne maščobe.
Kaj to pomeni za vas? Preprosto to, da lahko z zadostnim vnosom beljakovin pridobite več mišične mase, sploh, v primerih, ko boste znižali kaloričen vnos. A če boste intenzivno trenirali, vam vseeno priporočamo, da s tem ne pretiravate. Vaše telo namreč že za normalno delovanje potrebuje kar nekaj kalorij, za dober trening pa še toliko več. Sicer pa so beljakovine pomembne tudi zato, ker sodelujejo pri regeneraciji tkiva po zahtevnih treningih. Obene pa so tudi bolj nasitne kot druga živila, zato boste pojedli manj. Seveda pa vam priporočljive dnevne količine beljakovin ni potrebno zaužiti z enim obrok, ampak si jih raje porazdelite čez dan.

Povzeto po: Gain Muscle, Lose Fat, ki je dostopen tukaj

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ