Kako vadba vpliva na vaš apetit?

Kako vadba vpliva na vaš apetit?
05.10.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste po koncu vadbe neznansko lačni ali sploh ne? Posežete po zdravi ali nezdravi hrani? Vse to in še več so raziskovalci skušali obdelati v eni od nedavnih raziskav. Vas zanima, kaj so ugotovili?

American Journal of Clinical Nutrition je nedavno objavil zanimivo raziskavo, ki je preučevala apetit posameznikov po koncu vadbe. V raziskavo je bilo vključenih 15 posameznikov, ki so počasi in enakomerno 60 minut tekli na tekaški stezi v laboratoriju. Zatem pa so jim ob prikazovanju nizko in visoko kaloričnih obrokov in s pomočjo naprave za magnetno rezonanco izmerili aktivnosti v možganih.

Ekipa raziskovalcev z britanske univerze Birmingham je upala, da bo zaznala razlike, ki bi se lahko nanašale na spremembe v trebušnih hormonih in aminokislinah, še posebej grelina in peptidov YY. Prav slednja so namreč v predhodnih študijah povezovali s spremembami v apetitu, a ne tudi s centrom za nagrajevanje v možganih.

Raziskave so pokazale, da so po koncu aktivnosti tekači občutili žejo, čeprav so lahko že med tekom pili kolikor so želeli. A prav žeja je verjetno tudi vplivala na njihov odziv na slike s hrano. Center za nagrajevanje se je tako bolj odzval na nizkokalorično hrano, kot sta sadje in zelenjava, saj ta običajno vsebuje več vode.
Spremembe pa so se bile vidne tudi v količini grelina in peptida YY. Tek je namreč zmanjšal nivo hormona grelina, ki sicer povečuje apetit; povečal pa se je nivo peptida YY, ki apetit zmanjšuje. Če torej po vadbi niste lačni, sedaj veste zakaj do tega pride.

A ne glede na to, kako močan ali pa tudi ne bo vaš apetit po vadbi, se potrudite, da regeneracijskega obroka ne boste preskočili. Ta bo namreč poskrbel za hitrejšo in boljo regeneracijo telesa po vadbi, kar pomeni, da bo vaše telo bolje pripravljeno na nove športne podvige.

Prirejeno po: How exercise regulates your appetite, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ