Kako zaustaviti zbadanje v stranskem delu trupa

Kako zaustaviti zbadanje v stranskem delu trupa
31.03.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Se tudi vam kdaj zgodi, da vas med tekom na levem ali desnem predelu trupa začne neprijetno zbadati? Mi poznamo odgovor na to, zakaj se to zgodi in kako lahko težavo preprečite ...

Pazite kaj jeste pred tekom
Eden od razlogov zakaj naj bi do zbadanja v predelu trupa sploh prišlo, je to kaj in kdaj pred tekom jeste. Hrana z več maščobe in vlakninami recimo potrebuje več časa, da se prebavi, če jo boste jedli uro ali dve pred tekom, vam lahko povzroči želodčne težave in tudi zbadanje. Da se temu izognete torej popazite na to, kaj jeste pred treningom, saj boste tako brez težav tekli.

Dobro se ogrejte
Če se boste iz lenobnega presedanja kar naenkrat zapodili na tek, boste imeli številne težave – od napornega dihanja do seveda zbadanja v predelu trupa oziroma trebuha. Zato vam svetujemo, da se pred tekom vedno prvo dobro ogrejete in šele nato začnete s treningom, saj bo to zmanjšalo ne le možnost zbadanja, temveč tudi poškodb.

Nadzorujte svoje dihanje
Neustrezno dihanje je prav tako lahko še eden od razlogov, ki lahko povzroči zbadanje. Preprečite pa ga seveda tako, da se naučite ustrezno dihati, in sicer tako, da, na primer dihanje uskladite s koraki. Skladno s koraki vdihujete in tudi izdihujete. Tako boste ne le preprečili težave z zbadanjem, temveč poskrbeli za bolj učinkovit prenos kisika po telesu.

Kaj pa če vas zbadanje vseeno preseneti?
Zbadanje, ki se pojavi med tekom, je mogoče odpraviti in to prav hitro. Upočasniti tempo teka in izdihnite, ko noga, ki je nasproti strani, kjer vas v trebuhu zbada, pristane na tleh. Ob izdihu, uporabite mišice diafragme, saj, ko se to zgodi skladno z nogo, ki pristane na tleh, sila potuje po telesu navzgor in skozi trup (tudi skozi stranski del) in razbremeni krč v mišici, ki povzroča zbadanje. Ko boste nato na tleh pristali z drugo nogo, bi se morala napetost sprostiti in zbadanje popustiti.

Povzeto po: 4 ways to stop the dreaded side stich, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ