Najboljši napitki za tekače

Najboljši napitki za tekače
13.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Izberite pravi napitek za pred, med in po treningu.

Ustrezen napitek nam lahko pomaga preprečiti dehidracijo ali pa omogoči lažji in boljši trening. A kako in kdaj izbrati pravega? To je dobro vprašanje, saj ni vsak napitek primeren za vsako situacijo. Ko se odločamo o tem, kaj bomo pili, moramo namreč razmisliti tudi o tem, kakšen trening je pred nami. Če bomo izvajali le lahkotne treninge, bo, na primer dovolj že voda. V primeru večjih izzivov pa si bomo morali pomagati z napitki z vsebnostjo ogljikovih hidratov, elektrolitov in mineralov kot so, na primer športni napitki.

Da bi bil izbor lažji, si poglejte, kateri so najboljši napitki za tekače, zakaj je temu tako in kdaj poseči po njih, da bi dosegli željeni učinek.

Voda ali športi napitki
Voda je najboljši napitek za hidracijo telesa, tudi zato, ker nima odvečnih in nepotrebnih kalorij. A če je pred vami dolg trening, med katerim se boste veliko potili, so športni napitki idealen izbor. Vsebujejo tako ogljikove hidrat kot tudi elektrolite in minerale, kar je idealna kombinacija, ki bo preprečila tako utrujenost kot tudi telesu povrnila vse, kar je bilo s potom izgubljeno.
Priporočamo vam torej, da posežete po vodi, če tek traja dobro uro. V kolikor traja dlje, na primer dve uri ali več, pa posezite po športnih napitkih.

Čaj ali kava
Ne le, da vas prijetno poživita, ampak sta tudi bogata z antioksidanti. Študije pa so tudi pokazale, da imajo tisti, ki redno pijejo čaj nižji indeks telesne mase, manjši obseg pasu ter nižji odstotek telesne maščobe. Tisti, ki redno pijejo kavo pa naj bi imeli manj možnosti za diabetes, bolezni srca ter tudi Alzheimerjevo bolezen.
Če potrebujete poživilo pred tekom, zaužijte kavo ali pravi čaj okoli 45 minut pred začetkom treninga.

Čokoladno mleko
Čokoladno mleko vam lahko pride prav po dolgih tekih, saj vsebuje ustrezno razmerje beljakovin in ogljikovih hidratov, ki pomagajo napolniti izpraznjene zaloge glikogena oziroma pomagajo regenerirati mišice. 

Vino ali pivo?
Alkohol sicer ni pijača po kateri se pogosto posega, a ker imata vino in pivo veliko fitohranil, je včasih izbor le-teh smiseln.  

Češnjev sok ali sok rdeče pese
Tovrstni sokovi so tekačem pisani na koži. Sok češenj je poln antioksidantov, ki pomagajo preprečevati vnetja in izboljšujejo regeneracijo. Pitje soka rdeče pese pred tekom pa poveča proizvodnjo dušikovega oksida in izboljša pretok krvi, zato mišice delujejo bolj učinkovito.
Priporočamo vam uživanje soka enkrat ali dvakrat dnevno v obdobjih težjih treningov ali uživanje rdeče pese okoli 90 minut pred zahtevnim treningom.

Kokosova voda
Kokosova voda je bogata z minerali in elektroliti, ki pomagajo nadomestiti tiste, ki ste jih s potom izgubili, zato jo je priporočljivo uživati po treningu.

Povzeto po: The very best beverages for runners. Članek si lahko preberete tukaj.

Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ