Največja ovira je vlaga!

Največja ovira je vlaga!
09.07.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
V poletnih dneh pogosto ni vročina tista največja ovira pri treningu, ampak vlaga.
Zakaj nam vlaga povzroča težave?
Ko tečete, se telo ogreje in telesna temperatura dvigne, ob tem pa se iz žlez začne izločati pot, ki pomaga, da se odvečna toploto prenese na površino kože, kjer izpari. A vlaga je kriva, da ta pot ne izpari, to pa je seveda lahko nevarno. Če se vaše telo segreje in je s vse bolj dehidrirano, se ‘preklopi ’ v način golega preživetja. To pomeni, da ohranja pretok krvi le v osnovne organe (da vas ohranja pri življenju) in v kožo (da regulira temperaturo). Manj krvi pa gre v prebavni sistem, kar lahko oteži prebavo športnih napitkov ali gelov in zato je velika verjetnost, da vam bo postalo slabo. Zaradi pregretosti vas bo verjetno tudi špikalo v trebuhu, še posebej, če dihate plitko in neenakomerno. Obenem se bo dvignil tudi srčni utrip, pljuča pa bodo delovala pospešeno, da bi telesu zagotovila kisik. Žal pa to še ni vse! S povečano telesno temperaturo se segrejejo tudi možgani, kar celotno stvar še poslabša. Telo namreč ne more več uravnavati telesne temperature, zato se vam lahko zgodi, da izgubite kontrolo nad svojim telesom, začne se vam vrteti in postanete deziorientirani.

In ne mislite, da se tovrstne težave lahko zgodijo le neizkušenim tekačem! Najbolj na udaru naj bi namreč bili prav profesionalni tekači, ki tečejo hitro, da bi dosegli ustrezen rezultat. A prav hiter tek povzroča še večje segrevanje telesa. Seveda pa je prav vlažnost kriva, da se med tekom že pri normalnem tempu počutite zbite, tek pa neznansko težak.

Res je, da eni ljudje vlago prenašajo bolje kot drugi. Posebej pomembna je, na primer, velikost telesa. Večji oziroma težji kot ste, več toplote proizvajate, zato se lahko hitreje pregrejete. Dodaten faktor pa so tudi leta – starejši ljudje so namreč manj prilagodljivi na vročino. Z leti žleze lojnice proizvajajo manj potu, kar zmanjša možnost telesa za ohlajanje. Prav tako je mogoče, da eni ljudje s potom izgubijo več natrija kot drugi. To pa vpliva tako na zmogljivost kot tudi na večjo možnost za krče, če ne uživate dovolj elektrolitov. Nenazadanje, vlogo pri prenašanju vlage igra tudi kraj vašega bivanja. Telo se namreč 10 - 14 dni privaja na toplo in vlažno okolje. Ljudje, ki v takih podnebjih živijo, so na to prilagojeni in jim je lažje, kar pa seveda ne velja za tiste, ki tovrstnih okolij niso navajeni in imajo zato lahko več težav.

Kaj lahko storite?
Verjetno ste pomislili, da bi tekli zgodaj zjutraj ali zvečer, na oblačne, deževne ali ne tako vroče dni. A to ne bo veliko pomagalo, saj so tudi taki dnevi lahko izredno vlažni. Zato je pomembno, da ob vsakem preverjanju vremenske napovedi preverite tudi vlažnost, ki običajno postane moteča, ko preseže 40%. Takrat se zdi, da je temperatura ozračja še višja kot je v resnici.
V takih razmerah je bolje, če vadite v klimatiziranih prostorih ali v senci oziroma v bližini vode (kjer je običajno prisotnega tudi nekaj vetra). Vsekakor si med treningom vzemite tudi nekaj minut za počitek in se razhodite, redno pijte in ne pretiravajte s hitrostjo. Slabost, omotica, glavobol in zmedenost so običajno prvi znaki izčrpanosti in vročinske kapi. Če začutite katerega od omenjenih, nemudoma prekinite trening. Poiščite senco, ulezite se, noge dvignite v zrak in nekaj popijte. Dobro pa je tudi, da poiščete zdravniško pomoč.

Povzeto po: Tips for running in humidity, ki je dostopen tukaj.
Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ