Neprijetni krči stranskih mišic trupa

Neprijetni krči stranskih mišic trupa
17.09.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate tudi vi včasih težave s krči v stranskem delu trupa oziroma v trebušni votlini? Preberite si, zakaj se pojavljajo in kako, če sploh, se jim lahko izognete.
Krči, ki se včasih pojavljajo med tekom v trebušni votlini in sicer ob straneh so ne le neprijetni, ampak tudi boleči. Teorij o tem, zakaj se pojavljajo je kar nekaj. Eni pravijo, da se pojavljajo zato, da med tekom prihaja do dodatnega pritiska na trebušno prepono in sicer zaradi hitrega dihanja. Prav to naj bi prekinilo dotok krvi in kisika k mišici. Spet drugi pa pravijo, da je zato kriva vez v trebuši votlini, ki je pritrjena na nekatere notranje organe. Tretji pa so prepričani, da je za to kriv prevelik obrok pred športno aktivnostjo.

No, kakorkoli že, nekateri ljudje imajo s to neprijetno bolečino več težav kot drugi. Mnogi zaradi tega ne morejo dokončati treninga ali pa so ob dober rezultat na tekmi.

Se s tovrstnimi težavami spopadate tudi vi? Poglejte, kaj lahko naredite, da jih omilite ali morda celo preprečite.

1. Zmanjšajte tempo: Pri svežih tekačih se krči pojavljajo pogosteje, sploh pri tistih, ki se nove aktivnosti lotijo preveč zagrizeno. Telesu je namreč potrebno dati čas, da se privadi na aktivnost in jo sprejme za svojo. Zato, ko se boste spet srečali s to težavo, se raje sprostite in zmanjšajte naporen tempo teka.

2. Okrepite svoj trup: Vaje za trup bodo okrepile mišice le-tega in zato boste lažje tekli pa tudi težav s krči boste imeli manj.

3. Pazite, kaj jeste: Pred treningi lahko jeste, a morate paziti kdaj in koliko boste zaužili, da se težavam izognete. Ker sami najbolje veste, kaj vam prija in kaj ne, se opazujte in ugotovite, kdaj težave so in kdaj ne. Ko to odkrijete, boste vedeli, kaj vam je storiti, da boste trening opravili brez bolečin.

4. Pazite na dihanje: Dihanje je prav tako lahko eno tistih, ki vam povzroča težave. Opazujte se, kaj se dogaja ko dihate in kdaj imate težave. Pravilno dihanje je morda ključ do rešitve! Poskusite se sprostiti in najti ugoden čas vdiha in izdiha, tako boste tudi lažje tekli in se počutili bolje.

Prirejeno po Side Stiches When Running, dostopen tukaj.
Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ