Novoletne zaobljube za tekače

Novoletne zaobljube za tekače
03.01.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Novo leto je čas za nove začetke. Zato je sedaj čas, da si postavite zaobljube, s katerimi boste še raje in še bolje tekli.

Tecite redno
Če želite s tekom kaj doseči, bodisi izgubiti kilograme, izboljšati svojo fizično pripravljenost ali rezultate in še kaj, boste morali redno teči. To pomeni vsaj od 3-5 krat tedensko in toliko, kot je potrebno, da dosežete željene rezultate. Če ste rekreativec, bo dovolj manj kilometrov, za tiste, ki si želite preteči kakšen polmaraton ali kar cel maraton, pa bo seveda potrebno teči veliko več.

Izboljšajte svoje rezultate
Si želite izboljšati svoje rezultate, hitrost, čas teka ali podaljšati razdaljo? Zdaj je čas, da začnete delati na tem. Seveda počasi in po pameti. Če ste teka vešči in dobro poznate svoje telo, se izziva lahko lotite sami. Nič pa ne bo narobe, če boste za pomoč prosili tudi kakšnega izkušenega tekaškega trenerja, sploh če ciljate na to, da bi pretekli maraton.

Prijavite se na kakšno tekmo
Da boste imeli motivacijo za tek in tekaške treninge, se že danes prijavite na kakšno tekmo, ki se bo zgodila v pomladnih dneh.

Postavite si nov izziv
Če ste bili do sedaj le tekač na krajše proge in ste o daljših tekih le sanjali, je morda sedaj pravi čas, da si postavite nov izziv. Kaj pravite na polmaraton ali kar maraton? Za to, da se boste nanj ustrezno pripravili, boste potrebovali kar nekaj mesec, zato je zdaj pravi čas za to, da si postavite takšen cilj in si naredite načrt, kako ga boste tudi dosegli.

Redno izvajajte vaje za moč
Tekači tako zelo radi tečemo, da kar nekako ne najdemo časa za vaje za moč, ki so za nas izjemnega pomena. Okrepljeno telo namreč lažje prenaša tekaške napore, zato tudi tečemo bolje, močneje in hitreje. Zmanjšajo pa se tudi možnosti za poškodbe.

Ne pozabite na ogrevanje in raztezanje
Še ena stvar, ki je tekačem kar malce odveč sta ogrevanje pred tekom in raztezanjem po njem. Zakaj sta tako pomembna? Predvsem za to, ker prvi prepreči poškodbe, drugi pa boleče in zategnjene mišice. Ne verjamete? Izvajajte ju redno in videli boste, kako bo nanju odreagiralo vaše telo.

Poskusite še kakšen nov šport
Telo je dobro za kakšen dan ali pa kar za kakšen teden razbremeniti od teka in poizkusiti kakšen nov šport. Aerobika, kolesarjenje, plavanje, pilates ali joga so dobra ideja, s katerimi boste okrepili tudi druge mišice telesa.

Uredite si prehrano
Si želite okrepiti imunski sistem, shujšati ali izboljšati mišično maso in še kaj? Uredite si prehrano, saj vam bo to pomagalo do boljšega počutja, lepše postave in boljšega treninga.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ