Počitek ali aktiven počitek?

Počitek ali aktiven počitek?
27.07.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Počitek po zahtevnih treningih je seveda potreben. A vprašanje, ki si ga postavljajo mnogi je, ali je počitek čas za to, da damo šport na stran; ali je bolje počivati aktivno, torej z izvajanjem drugih športov. Odgovor na to vprašanje vam bomo zaupali v n

Zakaj je po napornih treningih potreben počitek
Počitek po napornih treningih je potreben za obnovo in izgradnjo mišičnega tkiva in omogoči telesu, da se spočije. Nenazadnje pa se tako telo tudi lažje prilagodi, ko in če svoje treninge stopnjujete.

Če telesu ne zagotovite dovolj počitka lahko pride do pretreniranosti, kar privede do vsesplošne utrujenosti, slabega psihičnega počutja, vse slabše zmogljivosti in nenazadnje tudi do vse več poškodb.

Kakšna je razlika med počitkom in aktivim počitkom
Ko ne izvajate klasičnega treninga, lahko počivate, torej niste športno aktivni in si privoščite malce več spanja, uživate v družbi vam dragih, okopavate vrt ali si urejate dom in še kaj. Ko pa počivate na aktiven način, to pomeni, da namesto, da tečete, raje izvajte kakšne druge nizko intenzivne aktivnosti, kot so, na primer kolesarjenje, joga, vaje za moč in drugo.

Kaj je bolje – počitek ali aktiven počitek?
Strokovnjaki se strinjajo, da optimalno okrevanje oziroma regeneracija vključuje tako počitek kot tudi aktiven počitek. S prvim boste popolnoma sprostili in odpočili svoje telo in misli, z drugim pa boste okrepili telo oziroma druge mišice, ki pri teku sicer ne sodelujejo.

Kako ju kombinirati s tekom
Če ste rekreativen tekač in tečete, na primer, trikrat tedensko do nekje deset kilometrov, lahko izvedete en visoko intervalen tek, en kratek in en dolg lahkoten tek. Če se ne pripravljate na tekmo in vam ni potrebno graditi intezivnosti in volumna, lahko preostale termine za trening zapolnite z drugimi športi, kot so kolesarjenje, fitnes, aerobika, pilates itd.

Viri:
The benefits of rest and recover after exercise, ki je dostopen tukaj.
What's the difference between rest and active recovery?, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ