Prehranjevanje pred tekmo

Prehranjevanje pred tekmo
22.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Se sprašujete, kako se prehranjevati med tekmo, da bi brez težav lahko pretekli ciljno črto? Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati

Vadite na dolgih tekih
Kaj, kdaj in kako boste jedli pred tekom in med njim je najbolje preveriti na dneve, ko trenirate. Če bo šlo kaj narobe, je bolje, da gre med treningom, kot pa na dan D. Zato na dan, ko boste preverjali svojo strategijo za prehranjevanje na dan tekme, beležite vse, kar boste pojedli pred treningom in seveda med ter tudi po njem.

Ne pozabite na tekočino
Tudi tekočino je potrebno uživati premišljeno in ne nekaj minut pred tekmo oziroma med njo. Pijte seveda redno, vsak dan, sploh pa pred tekmo. Pravilo pravi, da pitej, ko ste žejni, po potrebi pa ob vodi pijte še športne napitke ali napitke z dodatkom elektrolitov.

Jejte preprosto hrano
Kaj jesti se sprašujete? To ni nobena znanstvena fantastika. Jejte zdravo, uravnoteženo in čim bolj naravno hrano – to velja tako za čas pred treningom, med njim, kot tudi po njem. Namesto energijskih gelov med tekom namreč lahko, na primer uživate banane, rozine, suhe slive ali marelice, doma narejene energijske ploščice in še kaj, ki vam bodo dali energijo za dolge teke.

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva
Dan pred tekmo ne pozabite na večerjo, bogato z lahko prebavljivimi oglijkovimi hidrat. Zjutraj pred tekmo pa si privoščite zajtrk, ki ga običajno jeste in veste, da vam da energijo ter da po njem lahko brez težav tečete. Če je potrebno pa tudi tik pred tekom kaj malega prigriznite, da boste vsaj prvih nekaj kilometrov brezskrbno tekli.

Ne pozabite na kavico
Nekateri tekači kavice pred tekmo ne smejo zaužiti, saj jih sili na veliko potrebo. Če s tem nimate težav, pa si jo le privoščite, saj vas bo prijetno poživila, da boste lažje tekli.

Povzeto / prirejeno po: Five Pre-Race Fueling Tips, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ