Pretečite prvo tekmo na 5 KM

Pretečite prvo tekmo na 5 KM
07.09.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite udeležiti svoje prve tekme, a za začetek le na kratko, pet kilometrov dolgo razdaljo? Hej, zakaj pa ne. To vam bo namreč dalo motivacijo in zagona za nove tekaške izzive.

Zakaj le 5 km?
Se sprašujete, zakaj bi pretekli le 5 km? Strokovnjaki pravijo, da je to nekakšna idealna razdalja za začetnike, saj vam treningi ne bodo vzeli veliko časa, pa še hitro jo lahko pretečete. Poleg tega pa bo že pet tednov in nekje trije do štirje treningi tedensko dovolj, da vam bo uspelo doseči cilj.

Zakaj bi se morali prijaviti na tekmo
Ljudje tečemo zaradi različnih razlogov, a včasih nam za treninge preprosto zmanjka motivacije. A po uspešno pretečeni prvi tekmi boste zagotovo motivirani za še kakšen nov in večji izziv. 10 km se že sliši kar fino, kajne?

Naredite si načrt
Svoj cilj boste dosegli, če si boste naredili dober načrt in se ga seveda tudi držali. Čakajo vas vsaj trije do štirje treningi tedensko, ki si jih lahko prilagajate in enkrat tečete malce hitreje, drugič počasneje, pomembno pa je, da poslušate svoje telo in ne počnete nič takega, kar mu ne bi ustrezalo.

Malce bolj zahtevne treninge si lahko zastavite le, če ste v dobri kondiciji in si želite razdaljo preteči v določenem času. V tem primeru boste morali izboljšati tudi svojo hitrost in vzdržljivost, kar boste najlažje dosegli z intervalnimi teki in sprinti. Pazite le, da jih ne boste izvajali vsak dan, saj to ni potrebno, lahko pa tudi preveč izčrpa telo.

Pred treningom se vedno dobro ogrejte, po njem ohladite
Četudi je razdalja kratka, ogrevanja in ohlajanja pred in po teku ne smete izpustiti. To vam bo namreč omogočilo boljši trening in preprečilo poškodbe.

Na dan D
Če boste pridno trenirali, bo tekma kot češnja na vrhu torte – čudovita izkušnja. Pazite le, da ne boste začeli prehitro, za prvič pa si tudi ne postavljajte prevelikih ciljev. Preprosto tecite in uživajte ter se veselite prvega uradnega tekaškega dosežka, ki vas bo zagotovo premamil v zastavljanje novih izzivov.

Prirejeno po: Run your first 5 K, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ