Regeneracija po treningu: Zakaj je pomembna in kako jo izvesti

Regeneracija po treningu: Zakaj je pomembna in kako jo izvesti
25.05.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Z ustrezno regeneracijo po treningih ali tekmah, bo vaše telo lažje zdržalo nove tekaške izzive, pred katere ga boste postavili.

Če boste po treningu ustrezno poskrbeli za svoje telo, se bo to lažje prilagodilo na zahtevne treninge, zato jih boste tudi vse lažje opravljali in tudi z lahkoto podaljševali oziroma naredili bolj intenzivne. Poleg tega pa boste tako telo tudi ustrezno okrepili in preprečili morebitne poškodbe.

Ohlajanje in raztezanje
Čeprav vsi vemo, da bi se po treningu morali ohladiti in si vzeti čas za raztezanje, pogosto tega ne naredimo, ali pa si za to vzamemo vse premalo časa. A prav to ohlajanje in raztezanje po treningu je za telo zelo pomembno, saj pomaga telesu, da se ponovno umiri, vaše mišice pa bodo zaradi njega manj boleče in napete. Zato si le vzemite tistih desetih minut, da se sprehodite in mišice nog tudi dobro raztegnete.

Prigrizki po treningu
Prigrizek po treningu je pomemben zato, ker z njim zapolnite izpraznjene glikogenske zaloge in telesu pomagate sanirati mikropoškodbe, ki med treningom nastanejo na mišicah. Za to bo dovolj že manjši prigrizek v vrednosti 200 kcal, ki mora biti sestavljen tako iz ogljikovih hidratov, s katerimi boste zapolnili izpraznjene glikogenske rezerve; in beljakovin, ki bodo pomagala pri regeneraciji ter rasti in razvoju mišičnega tkiva.

Hidracija
Ne glede na to, ali ste aktivni ali ne, vedno morate poskrbeti za to, da ima vaše telo dovolj tekočine. Tekočina je namreč ključnega pomena za normalno delovanje telesa, saj mu pomaga pri uravnavanju telesne temperature, prenaša hranila in kisik po telesu ter odnaša odpadne snovi iz njega in še bi lahko naštevali. Nenazadnje pa igra ključno vlogo tudi pri regeneraciji telesa po treningu. S potom namreč izgubite veliko tekočine, ki jo je po treningu seveda potrebno nadomestiti. Če je bil vaš trening krajši, bo dovolj le voda, sicer pa boste morali zaužiti tudi napitke z elektroliti in minerali. Te z intenzivnim potenjem namreč izgubite, so pa prav tako zelo pomembni za normalno delovanje telesa, zato imate ob njihovem pomanjkanju lahko težave z, na primer mišičnimi krči.

Počitek
Počitek je za športnike zelo pomemben, saj z njim pomagate telesu, da se to regenerira in okrepi, zaradi česar bodo vaši treningi boljši, možnosti za poškodbe pa vse manjše. Zato vam priporočamo, da si po, na primer dveh zaporednih treningih, tretji dan privoščite dan brez treninga, ko se fizično in psihično sprostite ter počnete druge stvari, ki vas veseljo.
Zelo pomembno pa je tudi, da si privoščite dovolj kvalitetnega spanca, in sicer vsaj sedem do osem ur na noč, po potrebi pa tudi več.

Masaže
Masaže so dobre tako za psihično kot tudi za fizično sprostitev, športnikom pa so v pomoč tudi pri okrevanju po napornih treningih ali tekmah. Z masažo namreč, med drugim, povečate tako pretok krvi kot tudi hranila in kisik v utrujene mišice ter pospešite izločanje mlečne kisline iz njih.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ