Vas ob vdihovanju hladnega zraka peče v prsih?

Vas ob vdihovanju hladnega zraka peče v prsih?
19.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Suh zrak in nizke temperature lahko otežijo dihanje med tekom. Kaj storiti?

Hladni dnevi že tako niso najbolj prijetni za tek, dodaten razlog zakaj so lahko tudi težave z dihanjem med tekom, za katerega je kriv hladen zrak, ki draži grlo in pljuča ter včasih sili na kašljanje. Kako se spopasti s to neprijetno težavo?

Poskrbite, da boste hidrirani
V hladnejših dneh je kar nekoliko težje ostati dovolj hidriran, saj nam tekočina, sploh voda, ne prija toliko. A ker se z aktivnostmi ali brez njih kljub temu potite, morate vseeno zaužiti dovolj tekočine, da bi vaše telo lahko normalno delovalo. Če tečete zjutraj, vam priporočamo, da že pred tekom zaužijete kozarec tekočine, da zmanjšate dehidracijo. V primeru, da tečete popoldne ali proti večeru, pa pijte skozi ves dan po malem.

Uporabite šal ali ruto
Da ne boste vdihovali mrzlega zraka, ki vam povzroča težave, si usta in nos zaščitite s šalom ali ruto. Lahko pa si nabavite tudi posebno kapo, ki je narejena tako, da prekrije večino obraza – tudi usta in nos, ter ga tako zaščiti pred mrazom.

Globoko dihajte
Med tekom poskusite dihati bolj počasi, sproščeno, enakomerno in globlje. Dobro pa je, če dihate skozi nos, saj se bo tako zrak ogrel na telesno temperaturo in ovlažil še preden bo prišel do pljuč, tako pa boste tudi zmanjšali možnosti za bolečine v grlu in prsih.

Zmanjšajte intenzivnost vadbe
Ko je zunaj res hladno, ne pretiravajte z intenzivno vadbo, saj boste zaradi hladnega zraka imeli še več težav. Če že želite ohraniti tempo, se raje preselite v telovadnico, na tekaško stez, saj bo to za vaše zdravje v hladnih dneh zagotovo bolje.

Povzeto po: Why do my lungs burn when running in the cold?, ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ