5 težav, ki vam kvarijo tek in kako jih preprečiti

5 težav, ki vam kvarijo tek in kako jih preprečiti
14.09.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Vas med tekom pestijo take in drugačne težave, ki vam kvarijo tek in napredek? Poglejte, kako jih lahko odpravite oziroma preprečite.

Ne zmorete držati tempa
Se vam pogosto zgodi, da vam tempo kmalu po začetku teka upade in ga ne zmorete več uloviti, kaj šele obdržati? Temu je morda krivo pomanjkanje ogrevanja. Vaše telo se mora namreč prilagoditi na napor, ki mu je izpostavljen, sploh, če ste čas pred tem preživeli relativno neaktivno, na primer tako, da ste dlje časa sedeli ali ležali.

Da bi se težavam v prihodnje izognili, se vedno dobro ogrejte, s tekom pa začnite počasi ter tempo povečajte šele nekje po petih ali desetih minutah.

Kljub treningu ni napredka
Trenirate kot nori, pa ni nobega napredka? Morda načrt treningov za vas preprosto ni pravi in potrebujete novega, bolj prilagojenega vam. Če si ga ne znate zasnovati sami, si poiščite pomoč tekaškega trenerja, ali pa se pridružite kakšni tekaški skupini, v kateri boste poleg novega znanja in strukturiranih treningov zagotovo dobili tudi dodatno motivacijo.

Vaš tek je počasen in slab
Za slab tek ni vedno kriva utrujenost ali stres, ampak tudi dehidracija. S potenjem namreč hitro izgubljate tekočino, že majhna stopnja dehidracije pa vas seveda lahko vpliva na vašo zmogljivost in upočasni regeneracijo telesa po treningu. Prav zato morate paziti na vnos tekočine v telo. Pijte ves čas po malem, če gre za daljši trening pa tudi med njim, vsekakor pa boste morali izgubljeno tekočino nadomestiti po treningu.
Ali ste dobro hidrirani, lahko preverite po urinu – bolj kot je svetel, bolj ste hidrirani in obratno.

Pogosto se spopadate s poškodbami
Poškodbe lahko povzročijo različni dejavniki, zato je zanje pogosto težko kriviti le eno stvar. Lahko pa poskusite zmanjšati možnosti za njihovo pojavljanje, in sicer tako, da:

- nosite prave tekaške copate za vas in jih zamenjate, ko je čas za to
- treninge povečujete postopoma in po pameti
- si privoščite dovolj počitka, da se telo lahko ustrezno regenerira
- telesu zagotovite vsa hranila, ki jih potrebuje za dober trening, delovanje in regeneracijo telesa po treningu

Med tekom vas zebe / vam je vroče
Trening zna biti sila neprijeten, če nas med njim zebe, ali nam je vroče. Zato se moramo zanj primerno opremiti. V hladnejših dneh se je najbolje obleči v posebna oblačila, ki so na videz sicer tanka, a narejena iz materialov, ki nas grejejo. Poleti pa je dobro nositi krajša oblačila iz materialov, ki dihajo in tudi teči zgodaj zjutraj ali zvečer, da se izognemo najhujši vročini. 
Rešitev za tek v skorajda idealnih razmerah pa je včasih tudi telovadnica, saj ni dobro, da svoje telo izpostavljamo prevelikemu mrazu oziroma vročini, saj bi lahko tako prišlo do številnih zdravstvenih težav.

Prirejeno po: 5 easy ways to improve your running performance, ki je dostopen tukaj.

 

 

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ