6 razlogov, zakaj bi morali uživat več jajc

6 razlogov, zakaj bi morali uživat več jajc
07.03.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste tudi vi že slišali, da jajca niso najbolj zdravo živili? No, to ravno ne drži. Jajca namreč vsebujejo veliko za telo koristnih hranil, zato bi jih morali uživati pogosteje.

1. Izboljšajo počutje
V jajcih se nahajajo omega-3 maščobne kisline, cink, B vitamin in iodin, ki vsi skupaj pomagajo izboljšati razpoloženje ter tudi zmanjšujejo utrujenost.

2. Nahranijo mišice
Jajca so eno boljših virov beljakovin, ki jih naše mišice potrebujejo za regeneracijo in rast. Obenem pa so jajca tudi dober vir vitamina B12, ki pomaga pri krčenju mišic med vadbo.

3. Varujejo pred rakom
Ženske, ki uživajo večje vrednosti holina – hranila, ki se nahaja v rumenjaku jajca – imajo 24 odstotkov manj možnosti za razvoj raka na prsih.

4. So hrana za možgane
Holin v jajcih ugodno vpliva tudi na vaš spomin, saj poveča izločanje acetilholina, nevrotransmiterja, ki pomaga možganom izboljšati hranjenje in priklic informaciji. Sicer pa jajca proste reje vsebujejo tudi več omega-3 maščobnih kislin, ki prav tako ugodno vplivajo na vaše možgane.

5. Krepijo vaš vid
Vas skrbi, da bi se vam z leti poslabšal vid? Če boste jedli jajca imate za to veliko manj možnosti. Lutein in zeaksantin, antioksidanta, ki se prav tako nahajata v njih namreč pomagata preprečiti degeneracijo makule in kataraktov v očeh.

6. Pomagajo vam pri hujšanju
Jajca vsebujejo veliko beljakovin in maščob, zato boste po dlje časa siti. Raziskave so pokazale, da so pretežki ljudje, ki so petkrat tedensko za zajtrk namesto žemlje uživali jajca izgubili kar 61 odstotkov več telesne teže kot tisti, ki tega niso počeli. Dodatne študije pa so pokazale, da je uživanje jajc za zajtrk pripomoglo tudi k temu, da so posamezniki čez dan zaužili manj kalorij.

Povzeto po: 6 healthy reasons to eat more eggs, ki je dostopen tukaj

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ