Bi si morali vzeti počitek?

Bi si morali vzeti počitek?
11.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Kdaj in zakaj bi si morali privoščiti počitek ali vsaj zmanjšati obseg treningov.

Vaše telo je stroj, ki dela optimalno, če so vse njegove potrebe zadovoljene. A če opravljate zahtevne treninge in ob tem še hodite v službo, se kaj hitro lahko zgodi, da je vsega preveč, kar se bo seveda poznalo na vašem počutju in vse slabših treningih. To pa je lahko vse prej kot dobro, saj lahko to privede do izgorelosti in poškodb. Zato si preberite, kdaj je čas, da si namesto treninga raje privoščite počitek.

Premalo ste spali
Pomanjkanje spanja ne okrni le treninga ali ga celo onemogoči, ampak nam lahko tudi popolnoma pokvari dan, saj se težko zberemo, delamo in mislimo. Če to traja daljše obdobje, lahko pride tudi do porušenega hormonskega ravnotežja, zdravja in dobrega počutja. Zato je bolje na dneve, ko je spanca premalo, trening raje izpustiti in ga nadomestiti s sprehodom ali še bolje – spancem. Tako boste prej prišli k sebi in boste tudi prej pripravljeni na nove tekaške podvige.

Utrujeni ste
Ne glede na to, ali ste utrujeni zaradi premalo spanja, preveč obveznosti ali kombinacije obojega, je bolje, da v tem primeru za kakšen dan ali dva izpustite obveznosti. Spočiti boste lažje izvedli trening, pa tudi možnosti za poškodbe bo manj.

Vaš srčni utrip je povišan že v mirovanju
Če ste opazili, da imate že zjutraj, ko vstanete utrip višji kot običajno, je to že znak, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti. Povišan utrip namreč pomeni, da je vaše telo v stresu, zaradi česar se poviša srčni utrip, da lahko pride več kisika v mišice in možgane. To seveda za telo ni dobro, zato je bolje, da nekaj dni počivate, tudi tako, da podaljšate spanec, si morda privoščite masažo ter pazite, da zaužijete dovolj hranil.

Vse vas boli
Če vas vse boli, boste s treningom zadevo le še poslabšali, lahko pa se tudi poškodujete. Da bi se temu izognili si vzemite prost dan ali pa se odpravite na daljši sproščujoč sprehod in se nadihajte svežega zraka. Še bolje pa bo, če se boste dobro raztegnili in pretegnili razbolene mišice. Za piko na i pa si privoščite toplo kopel, masažo in nato bolj zgoden skok v posteljo.

Vaši treningi so vse slabši
Ste opazili, da se na trening odpravite z muko, da ga komaj opravite ali celo skrajšate? Morda se bližate izgorelosti, zato bo bolje, če se za nekaj dni ali celo kakšen teden treningom odpoveste in se spočijete. Ko boste ponovno začeli teči, pa začnite počasi, z lahkotnimi teki in opazujte svoje počutje. Prav tako pa poskusite ne trenirati vsak dan, da telesa ne boste takoj preobremenili.

Bolani ste
Ne glede na to, ali ste le prehlajeni ali imate vročino, včasih je prehlade in bolezni bolje obležati. Telo ima namreč že tako in tako dovolj dela, ko se bori z virusi, zato ni potrebe, da bi ga s treningi še dodatno izčrpavali. Privoščite si počitek, da boste hitro spet čili in zdravi ter boste lahko normalno nadaljevali s treningi.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ