Kaj pomaga proti bolečinam v kolenih?

Kaj pomaga proti bolečinam v kolenih?
14.09.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Veliko je razlogov za bolečine v kolenih, sploh pri tekačih se znajo pojaviti nekoliko pogosteje kot sicer. Če imate tudi sami težave, si preberite, kako si jih lahko olajšate.

Hlajenje z ledom
Hitra in preprosta rešitev je hlajenje bolečine z ledom oziroma nečim zmrznjenim – lahko je to tudi vrečka zmrznjene zelenjave ali graha. Že 20 minut hlajenja bo dovolj, da se bolečina oz vnetje umiri.

Protibolečinska zdravila
Seveda ni dobro, da posegati po zdravilih ves čas, a za umiritev bolečine je včasih tudi to potrebno. Kaj vzeti? Če sami o tovrstnih zdravlih ne veste veliko, se posvetujte s farmacevti v lekarni. Pazite le, da vam protibolečinski pripravki ne bodo povzročili več težav kot koristi, saj nekateri namreč povzročijo bolečine v želodcu. Ravno tako velja, da je za resne težave in bolečine priporočljiv obisk zdravnika, ki bo pomagal odkriti pravi vzrok težav in predpisal ustrezno zdavljenje.

Pametna vadba
Pri vsakih težavah s koleni vam ni potrebno prenehati z vadbo, saj le-ta pomaga krepiti mišice okoli kolen. Če imate bolečin v kolenih je dobro, da se izogibate športom, ki vam jih povzročajo. Eden takih športov je tek, ki ga nadomestite hojo, kolesarjenjem ali drugimi eliptičnimi napravami, ki neporedno ne vplivajo na kolena.

Zdravilna hrana
Tovrstna hrana pomaga pri regeneraciji in zdravljenju tkiva, zato je dobro, da jo vključite na svoj jedilnik, še posebej, če ste poškodovani. Posezite po mlečnih izdelkih ter sadju in zelenjavi, predvsem tistih, z visoko vsebnostjo vitamina C.

Zmanjšanje telesne teže
Prekomerna teža slabo vpliva na sklepe, predvsem na kolena, ki to težo nosijo. Če ste pretežki, se potrudite, da težo čim prej zmanjšate. Zdrava prehrana in zmerno gibanj bodo pripomogli k temu in sčasoma bo tudi bolečina manjša.

Glukozamin
Glukozamin nekaterim pomaga, spet drugim pa tudi ne. A mogoče boste imeli srečo, zato velja poskusiti.

Operacija
Težji primeri bolečin v kolenu (poškodbe, obrabe sklepov itd.) zahtevajo opreacijo. Kakšno vam bodo povedali po natančnih pregledih.

Prirejeno po: Best treatments for knee pain, dostopen tukaj

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ