Kaj storiti po napornem treningu?

Kaj storiti po napornem treningu?
26.06.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Da bodo vaše mišice po napornem treningu lažje okrevale, sledite našim praktičnim napotkom.
Po napornem treningu ali tekmi se ne morete kar usesti in počivati, saj bi vas kasneje boleli sklepi in mišice, celotno telo pa bi bilo nekoliko zategnjeno. Kaj storiti, da temu ne bo tako in bo okrevanje oziroma regeneracija mišic in telesa lažja? Poleg prigrizka po zaključeni aktivnosti in raztezanju vam priporočamo še naslednje …

Hoja takoj po zaključku aktivnosti
Po zaključenem treningu ali tekmi se nikakor ne ustavite, ampak nadaljujete s 5-10 minutno hojo. Le-ta naj bo zmerna po koncu pa se usedite in za naslednjih 10 minut noge dvignite.

'Ohladite' mišice
Noge za 5-10minut namočite v hladno vodo in postopek 2-3 ure kasneje ponovite. Izognite se topli vodi, saj bi to lahko upočasnilo proces regeneracije.

Ponovite hojo
Če imate čas se odpravite na udoben in počasen sprehod, ki naj bo dolg od 2-5 kilometrov. Ko ga zaključite spet dvignite noge za okoli 10 minut.

Privoščite si masažo
Prej kot boste zmasirali utrujene noge, bolje bo. Masaža namreč pospeši okrevanje, saj spodbudi cirkulacijo in tako odpravi odvečno mlečno kislino iz mišic. Če lahko, si masažo privoščite s strani profesionalnega maserja ali fizioterapevta, sicer pa lahko pa to storite kar sami. Možno je, da boste med masiranjem občutili tudi manjšo bolečino na otrdelih mišicah.

Bodite aktivni tudi dan potem
Tudi dan po napornem treningu ali tekmi je zelo priporočljiva hoja ali lahka telesna vadba. Priporočamo 30-60 minut zmerne aktivnosti (hoja, kolesarjenje itd.), ki bo na mišice imela boljši učinek kot popoln počitek. Aktivnost namreč pospeši krvni obtok v utrujenih mišicah s tem pa se pospeši proces okrevanja.

Prirejeno po Get proper muscle recovery, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ