Kako najlažje zmanjšati možnosti za poškodbe

Kako najlažje zmanjšati možnosti za poškodbe
20.09.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Poškodbe pri teku je nemogoče popolnoma preprečiti, a če boste trenirali po pameti, lahko možnosti za njihov nastanek znatno zmanjšate. Kaj morate za to storiti, pa vam bomo zaupali v nadaljevanju.

Izberite si prave tekaške copate zase
Pravi tekaški copati za vaša stopala in način teka vam ne bodo le olajšali teka in ga naredili prijetnejšega, ampak bodo tudi znatno zmanjšali možnosti za poškodbe. Zato si za izbor pravih tekaških copat vzemite čas.

Tekaške copate redno menjujte
Četudi si boste nabavili res kvalitetne tekaške copate, ti ne bodo trajali večno. Običajno se copati iztrošijo nekje po 500-800 pretečenih kilometrih, kar je odvisno od načina teka in tega, kje tečete. Da copati niso več primerni za tek, pa boste začutili tako, da se v njih preprosto ne boste več počutili dobro, pa tudi treningi bodo vse slabši.

Uporabljajte različne tekaške copate
Možnost za poškodbe vam lahko zmanjša tudi uporaba različnih tekaških copat. Tako lahko za dolge teke uporabljate bolj blažene copate, za krajše in hitrejše pa lažje copate.

Pazite, kje stopate
Ker bo že čez nekaj tedno ozračje hladnejše, vse večja pa bo možnost za mokre ceste in celo poledico, boste med tekom morali bolj popaziti, kje stopate, da ne bi padli in se poškodovali. V tem primeru vam lahko pride prav obutev z ustreznim podplatom, ki se bolje oprime spolzke ceste. Nič pa ne bo narobe, če boste v pozni jeseni in pozimi treninge opravljali v telovadnici.

Ne pozabite na ogrevanje
Ogrevanje bo telo pripravilo na intenzivno gibanje med tekom in zmanjšalo možnosti za poškodbe. Zato ga nikar ne zanemarjajte in mu posvetite vsaj 10 minut pred začetkom treninga.

Teke podaljšujte postopoma
Če želite svoje teke podaljšati, boste to morali storiti počasi in postopoma. Prehitro povečanje volumna in/ali kilometrine treningov bi se vam namreč kaj hitro lahko maščevalo s kakšno poškodbo, zato previdno.

Okrepite svoje telo
Z okrepljenim telesom boste lažj ein bolje tekli, zato je dobro, da tek kombinirate z vajami za moč ali drugimi športi, pri katerimi bodo delovale tudi mišice, ki jih med tekom sicer ne uporabljate.

Ne delajte vedno istih treningov
Eni in isti treningi obremenjujejo vedno ene in iste mišice, kar seveda ni dobro ne za vašo fizično pripravljenost, pa tudi ne za telo. Zato se je dobro posluževati različnih vrst tekov, kot so sprinti, fartlek, intervali itd., ki vam bodo pomagali do napredka.

Poskrbite, da boste uživali uravnoteženo hrano
S hrano si boste zagotovili dovolj energije za treninge, obenem pa vam bo ta tudi pomagala pri krepitvi in regeneraciji tkiva.

Pomagajte si s kompresijsko opremo
Za pospeševanje pretoka krvi in regeneracijo je odlična kompresijska oprema, ki jo lahko nosite na nogah in tudi drugih delih telesa.

Ne trenirajte s poškodbami
Če začutite neprijetno bolečino v kateremkoli delu telesa, s tekom prenehajte in si vzemite dan ali dva počitka. Če bolečina izgine, lahko previdno in počasi začnete s tekom. V primeru, da bolečine ne izgine, ali pa se po počitku spet pojavi, počitek podaljšajte, po potrebi pa se oglasite pri zdravniku, saj boste tako hitro vedeli, v čem je težava in kako jo snairate. Vsekakor pa nikoli ne tecite s poškodbami, saj jih lahko poslabšate in iz male težave naredite veliko. To pa bi vam za zelo dolgo časa preprečilo tekaške treninge.


Privoščite si počitek
Tudi počitek je ključni del napredka, zato si ga le privoščite. Kako pogosto boste to storili, je odvisno od vas, priporočljivo pa je, da po 2 zaporednih treningi, naredite en dan pavze. Na ta dan lahko počivate, ali pa ste aktivni kako drugače, na primer hodite, plavate, plešete, dvigujete uteži itd.

Prirejeno po: Reduce your injury risk – 10 ways to prevent common problems, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ