Kako tek v mrazu vpliva na vaš imunski sistem?

Kako tek v mrazu vpliva na vaš imunski sistem?
27.10.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ko v hladnih dneh na ulici pred začetkom teka drgetate od mraza, tega ne počnete zaman. Drgetanje ima namreč ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema!
Kot pravi raziskava, objavljena v Plos One, naj bi trening v hladu zmanjšal imunsko funkcijo telesa, zaradi česar ste seveda bolj na udaru zato, da zbolite. A pozor, raziskovalci so med študijo odkrili še eno zanimivo stvar – drgetanje, ki spremlja začetek treninga, naj bi pomagalo okrepiti imunski sistem! Strokovnjaki so namreč ugotovili, da se telo oziroma imunski in endokrini sistem posameznika, ki trenira v nevtralnih razmerah (pri cca 22 stopinjal celzija), močno odziva na različne meritve. Prav nasprotno pa se zgodi pri treningu pri nižjih temperaturah (cca 0 stopinj celzija) – takrat se odziv tako enega kot drugega močno zmanjša. Študija se žal ni posvetila temu, koliko časa je odziv imunskega sistema trajal, saj bi to najverjetneje imelo znaten učinek na študijo.

Sicer je bilo v študijo vključenih devet moških, ki so tekli na tekaški stezi in sicer pri dveh različnih temperaturah. V obeh primerih pa so bili oblečeni v kratke hlače in kratko majico. Raziskovalci so vsem vzeli vzorce krvi, da bi izmerili imunske in endokrinološke spremembe med hojo in tekom. Da bi sprožili nizko intenzivno drgetanje, so udeleženci sedeli v hladni sobi okoli 40 minut do dve uri pred začetkom vadbe.
Strokovnjaki verjamejo, da je povečan odziv norepinefrina izvalo prav drgetanje pred začetkom vadbe. Le-ta pa je verjetno odgovoren tudi za boljši odziv imunskega sistema, ki so ga ob tem zaznali. Norepinefrin je sicer nevrotransmiter, ki ga sproščajo adrenalne žleze, ki telesu pomagajo, da se ustrezno odzove na situacijo.

Raziskovalci so sicer poudarili, da so preučili le učinke nizko intenzivnega drgetanja, saj bi verjetno srednje do močno drgetanje imelo drugačne učinke.

Povzeto po: How running in the cold affects your immune system, ki je dostopen tukaj.
Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ