Kako zaznati dehidriranost?

Kako zaznati dehidriranost?
16.02.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Dobra hidriranost telesa je potrebna, da le-to deluje optimalno. A strokovnjaki si še vedno niso na jasnem, kdaj v dnevu naj bi tekočino zaužili.
V tekaških krogih naj bi obstajala dva tabora. Tisti, ki menijo, da se je potrebno pred začetkom treninga in po koncu le-tega tehtati, da bi določili izgubo tekočine s potom ter s tem tudi količino zaužite tekočine. Na drugi strani pa je tabor, ki pravi, da bi naj uživali tekočino, ko smo žejni.

Nova raziskava strokovnjakov za toploto in hidracijo Univerze v Connecticutu, pravi, da je jutranja žeja natančen kazalec 2% dehidracije. To nakazuje tudi na točko od katere se znatno slabša tudi zmogljivost posameznika. Raziskava naj bi bila kazala na to, da je žeja zanesljiv vodnik za dehidracijo, vsaj zjutraj, ko se zbudimo.

Vedeti je treba, da to ni bila študija, ki bi se nanašala na gibanje. 29 posameznikov, ki so sodelovali v njej, je bilo mladih študentov, ki so delali nekajkrat tedensko, a niso trenirali. Preverjali so jih dvakrat – na jutra, ko so bili normalno hidrirani in na jutra po 19 urnem obdobju, ko so sicer normalno jedli, niso pa smeli uživati tekočine. Vsakič so morali izpolniti lestvico dehidracije z 1-9, na kateri je višja številka nakazovala na večjo žejo. Ko posamezniki niso uživali tekočine, so izgubili 2% telesne teže. To pa je povzročilo, da so označili svojo žejo s številko 7, kar je pomenilo, da so bili zelo žejni. Na jutra, ko so bili normalno hidrirani, so svojo žejo označili s števiko 2, kar pomeni, da žeja ni bila tako močna.

Tekači sicer lahko za indikator žeje uporabljajo tudi barvo urina in dnevno nihanje telesne teže. Urin je pa tako potrebno preverjati ob vsakem uriniranju in tudi večkrat dnevno. Zaznavanje žeje zjutraj pa je ravno tako pomembno in potrebno.

Povzeto po: A simple new method to detect dehydration, dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ