Ne pretiravajte z visoko intenzivnimi treningi!

Ne pretiravajte z visoko intenzivnimi treningi!
17.11.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Visoko intenzivni treningi so zelo popularni, saj imajo številne dobre učinke ? tako na vzdržljivost kot tudi na izgled telesa. A pretiravati z njimi ni dobro.

Intervali visoko intenzivnih treningov lahko trajajo od šest sekund pa do štiri minute, vmes pa jim sledijo obdobja okrevanja, ki lahko trajajo različno dolgo. A če želite res trenirati v območju visoke intenzitete, potem bi naj pri vsakem intervalu dosegli ali celo presegli 90% svoje maksimalne aerobne zmogljivosti. Kako veste, da ste to mejo tudi res dosegli? Če pri treningu ne uporabljate tehničnih pripomočkov, lahko opazujte svoje dihanje. Pri najintenzivnejših intervalih namreč ne boste mogli govoriti in boste tudi komaj čakali na tistih nekaj sekund ali minut počitka.

A za to, da bi izboljšali svoje zmogljivosti ni nujno, da je vsak vaš trening visoko intenziven. Dovolj bo, če bo takih le ene 20% vaših treningov oziroma nekje do trije treningi tedensko. Tako se boste izognili izčrpanosti ali celo poškodbam, ki pri tovrstnih treningih niti niso tako redke. Prav tako morajo napornim treningom slediti lahkotni treningi, vaje za moč in nenazadnje počitek.

Prirejeno po: Why Intense Workouts are Killing Your Progress, dostopno tukaj.

Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ