O krčih

O krčih
02.11.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Lahko se pojavijo popolnoma nepričakovano in nam dodobra pokvarijo trening ali tekmo. Kako jih sanirati kar se da hitro?

Verjetno ste na temo, o tem, kako se rešiti krčev, dobili že veliko dobronamernih nasvetov. Eni priporočajo banane, drugi povečn vnos soli in še kaj bi se našlo. A težava je v tem, da nihče čisto zagotovo ne ve, kaj je pravi vzrok krčev. Znanstveniki so na to temo sicer razvili številne teorije, a ker so krči tako nepredvidljivi in spontani, je težko izvajati konkretne raziskave. Četudi so krče povzročili s pomočjo elektro stimulatorjev, je vzrokov za to, zakaj se krči v resnici pojavijo, veliko. Med vadbo se obenem potite, izgubljate natrij, postajate dehidrirane in tudi utrujeni. A ker se vse to dogaja ob istem času, je potem težko za vzrok krča ‘obsoditi ’ le en sam element. Ker se je veliko t.i. zdravilnih elementov izkazalo za neučinkovite, je čas, da zadevo preučimo od začetka.
 

Vzroki za krče
Strokovnjaki med vzroke za nastanek krčev najpogosteje umeščajo dehidracijo, izgubo elektrolitov ter utrujenost mišic, kaj od tega drži in kaj ne? Pa si poglejmo pobliže ...
Najbolj znana teorija o tem, da krče povzročata dehidracija in izguba elektrolitov ima žal najmanj znanstvene podpore. Timothy Noakes, zdravnik in znanstvenik na univerzi v Cape Town-u, celo meni, da so tovrstne študije lažne. Tudi sam je namreč leta 2004 preučeval nivoje elektrolitov pri 43 ultramaratoncih, pri katerih so (po opravljeni tekmi) izvedli krvne teste. A ti niso pokazali nikakršnih razlik v nivoju natrija ali koncentracije magnezija med tistimi, ki so krče imeli in tistimi, ki krčev niso imeli. Prav tako med skupinama ni bilo razlik v telesni teži, volumnu plazme ali krvnemu volumnu, kar kaže na to, da tudi dehidracija ne more biti ključen element v primeru krčev. Če bi bila, bi namreč krč lahko dobili že v savni, vroči kadi ali ko bi se sprehajali okrog v vročih dneh.

Dehidracija seveda pospeši utrujenost mišic, kar bi prav tako lahko povzročilo krče. V omenjeni študiji ultramaratoncev, so vsi tekači, ki so imeli krče, le-te dobili v zadnjem delu tekme oziroma takoj po njej. Zato lahko sklepamo, da imajo težave s krči običajno tisti, ki tečejo na daljše razdalje. Tako je večja možnost, da se bodo krči pojavili pri maratoncih nekje po tridesetem kilometru kot pa pri tekaču na 5km. Prav tako so na udaru tekači, ki tečejo hitreje, saj sta študiji, opravljeni l. 2011, razkrili, da so ultramaratonci in triatleti s hitrejšim tempom, imeli več težav s krči kot njihovi počasnejši kolegi.

Preventiva
Če imate težave s krči, potem si le preberite, kaj lahko storite, da se jim izognete.
Tecite po pameti: Če želite teči res dolge teke, potem so nanje privajajte postopoma in po pameti. Tako se bo nanje navadilo tudi vaše telo in posledično boste imeli manj težav tudi z morebitnimi krči.
Izvajajte vaje za moč: Okrepite svoje telo z vajami za moč, saj bo tako trening lažji, tek pa boljši. In nenazadnje, vaje vam lahko pomagajo izboljšati vzdržljivost receptorjev, ki naj bi igrali ključno vlogo pri sprožanju krčev.
Najdite ustrezen tempo: Če boste tek začeli prehitro, ko telo še ni pripravljeno na večji napor, ste nedvomno na udaru za krče. Zato začnite počasi, pustite, da se telo ogreje in šele nato postopoma pospešite v hitrejši tempo.
Morebitne težave si zabeležite: Če boste imeli na kak dan še posebej težave s krči, si to zabeležite. Razmislite tudi o tem, kaj ste jedli in pili, kdaj ste začeli s treningom in kako; kako dolgo ste tekli, kje in v kakšnih razmerah. Mogoče boste preko vseh teh detajlov prišli tudi do razlogov, zaradi katerih ste imeli težave s krči.

Povzeto po: Oh, cramp!, dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ