Regeneracija po napornem treningu

Regeneracija po napornem treningu
22.05.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Po dolgem in napornem treningu morate ustezno poskrbeti za svoje telo, da bo to tudi v prihodnje sposobno premagovati vse ovire.
Po dolgih tekih ali drugih zahtevnih treningih morate poskrbeti za ustrezo regeneracijo telesa. Pri tem vam lahko pomagajo ustrezna prehrana, hidracija in počitek.

Prehrana
Takoj po treningu je dobro zaužiti manjši prigrizek. Ključnih je prvih petnajst minut po zaključku, ko je telo najbolj dovzetno za absorbcijo hranil in nalaganje glikogena v mišice. To je tudi pomembno za ustrezno regeneracijo po zahtevnejših treningih. Če vam želodec ne povzroča težav, si privoščite kos kruha z arašidovim maslom, banano in kozarec mleka ali ''smoothie'' oziroma katerokoli drugo hrano, ki ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov. Za tiste z malo bolj občutljivim želodcem pa priporočamo sadni sok, sadni jogurt oziroma hrano, za katero veste, da vam ne bo povzročala prebavnih težav. Več o tem, kaj je dobro zaužiti po treningu pa si lahko preberete tudi v enem od naših predhodnih člankov: tinyurl.com/otu4tcw

Hidracija
Po dolgem teku ali drugi intenzivni aktivnosti bo vaše telo dehidrirano, zato mu morate izgubljeno tekočino čim prej povrniti. Koliko tekočine potrebujete lahko določite s tehtanjem pred in po treningu ali pa opazujete urin - svetlejši kot je, bolj je telo hidrirano.

Počitek
Prvo kar morate storiti po zaključku treninga je raztezanje, ključen pa je tudi počitek. Če se odločite za aktiven počitek, potem naj bodo športne aktivnosti lažje. Lahko se odpravite na lahkoten in kratek tek, na kolo, izvajate vaje za moč itd. Nič pa ne bo narobe, če boste le počivali ali si privoščili masažo.

Več nasvetov, ki vam bodo pomagali pri regeneraciji po zahtevnih treningih, si lahko preberete na spletni strani Active.com, na povezavi: tinyurl.com/naokwjw
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ