Se ponoči spopadate s krči v mečih?

Se ponoči spopadate s krči v mečih?
28.02.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Če tudi vas kdaj iz spanja prebudi močan krči v predelu meč, vedite, da niste edini. A zakaj do njih sploh pride in kako jih preprečiti?

Kaj povzroča nočne krče
Kaj točno je vzrok za neprijetne in boleče nočne krče strokovnjaki še ne vedo. Čeprav je kar nekaj študij pokazalo, da naj bi bila glavna krivca zanje ali dehidracija ali neustrezno ravnotežje elektrolitov v telesu, so kasneje ugotovili, da to ne drži. Nove raziskave nakazujejo na to, da bi vzroki lahko bili strukturalni ali mehanični, kot so, na primer ploska stopala ali težave s cirkulacijo. Krči pa naj bi bili povezani tudi s predolgim sedenje ali sedenjem v neobičajnih položajih, ki lahko vplivajo na pretok krvi v nogah. Ob tem pa je bi krivec za krče lahko bil tudi način hoje in površina po katerih hodite, kot je, na primer beton. Nenazadnje pa bi lahko bili krči povezani tudi z nevrološkimi težavami, kot so bolezni mišic (miopatija), bolezni živcev (nevropatija), amiotrofična lateralna skleroza, parkinsonova bolezen itd.

Kako krč zaustaviti
Čeprav ni znano, zakaj se krči pojavljajo, je pa vsaj znano, kako jih lahko zaustavite. Najlažje boste to storili tako, da prizadeto mišico poskusite raztegniti. Začnite pri prstih na nogah in jih privzdignite navzgor, pazite pa, da bo ob tem koleno izravnano. Sicer pa si lahko pomagate tudi s toplo prho ali ledeno kopeljo.

Kako jih preprečiti?
Krče je mogoče preprečiti, in sicer na različne načine –mišice dobro raztegnite in to vsakodnevno ter uživajte dovolj tekočine. Če imate pogosto težave s krči, pa vam bodo v pomoč tudi prehranski nadomestki z vsebnostjo mineralov in vitaminom (B kompleks in vitamin E).

Povzeto po: You Get Leg Cramps When You ’re Sleeping — and How to Stop Them Fast, ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ