Tako lahko združite tek in vaje za moč

Tako lahko združite tek in vaje za moč
06.07.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Tekači zelo radi prešpricamo trening za moč, saj pač veliko raje tečemo. A ker so vaje za moč pomembne za telo in nam pomagajo, da tečemo še bolje, smo našli način, kako jih vključiti v tekaški trening.

Kako okrepiti telo kot tekač? Dobra novica je, da za to ne potrebujete nujno uteži, dovolj bo že teža lastnega telesa in prave vaje, s katerimi boste obremenili ustrezne mišice. Da vam olajšamo delo, je tukaj nekaj namigov za vadbo:

Vaja 10-20-30: Združite intervalni tek z vajami za moč, in sicer tako, da začnete z lahkotnim tekom, ki naj traja 2 minuti, nato pa naredite 10 počepov. Vzemite si 30 sekund za počitek in nato nadaljuje s hojo ali lahkotnim tekom, ki ga počasi pospešujete. 2 minuti tecite res hitro, zatem pa se ustavite in z vsako nogo med hojo naredite 10 izpadnih korakov. Ponovno si vzemite 30 sekund za počitek, zatem pa spet tecite 2 minuti po katerih izvedite 30 počepov. Spet okrevajte 30 sekund, nato pa spet tecite. Vaje lahko med tekom večkrat ponovite, vse skupaj pa zaključite tako, da boste 10 minut lahkotno tekli.

Vaja tempo tek: Četudi niste ljubitelj tempo teka, vam bo ta zagotovo všeč. Začnite z dobrim kilometrom tempoteka, nato pa si vzemite 30 sekund do 1 minuto za počitek oziroma okrevanje. Temu naj sledi minuto dolg plank, pa stranski plank – 30 sekund za vsako stran telesa. Vadbo pa zaključite z dobrim kilometrom lahkotnega teka.

Vaja 30-30-30: V tem primeru gre za regeneracijski tek, zato tecite okoli 3 minute tako, da boste še lahko govorili. Zatem pa se ustavite in poskusite v 30 sekundah čim večkrat poskočiti tako, da ob tem privzdignete kolena navzgor. Nato pa se vrnite k lahkotnemu teku, zatem pa izvedite še sklece in počete. Vaje ponovite dvakrat.

Veselo na delo! :)

Prirejeno / povzeto po: You Don ’t Have To Choose —Run And Strength Train At Once!, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ