Uživate premalo beljakovin?

Uživate premalo beljakovin?
17.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Če ste redno telesno aktivni bi morali zaužiti več beljakovin, kot tisti, ki to niso. A kako veste, da jih ne uživate dovolj?

Nenehno ste lačni
Ste nenehno lačni in zato ves čas jeste? Potem bi skoraj zagotovo morali povečati vnos beljakovin, saj boste tako bolj siti. Kvalitetne beljakovine najdete v jajcih, belem mesu, ribah, jogurtu ter beljakovinskih pripravkih (sirotka, kazein). Če jih boste zaužili v kombinaciji z drugimi živili, ali kot prigrizek, boste zagotovo bolj siti in zadovoljni.

Imate težave z regeneracijo telesa po vadbi
Če trenirate po načrtu, bi morali po zahtevnih treningih imate občasno tudi kakšen dan pavze, da se vaše telo regenira. Po regeneraciji pa bi se morali počutiti bolj sveži in se brez težav spoprijeti z novimi izzivi na treningih. Če se to ne zgodi, potem ste ali preveč izčrpani, ali pa se ne prehranjujete ustrezno. Beljakovine so tukaj spet zelo pomembne, saj pomagajo pri regeneraciji mišičnega tkiva. Zelo pomembno je, da jih zaužijete že takoj po vadbi, saj bo telo tako imelo na voljo vse, kar potrebuje, da se mišice po zahtevni vadbi opomorejo.

Nikakor vam ne uspe zgraditi mišične mase
Zahtevni tekaški treningi pogosto ' 'požrejo ' ' mišice, a vi jih potrebujete, za to, da bi lahko dobro tekli. To pomeni, da si morate s pomočjo vadbe za moč in tudi ustrezne prehrane, ki vsebuje kvalitetne beljakovine, mišice zgraditi. In če mišic kljub trudu in prehrani ni, morate razmisliti, ali uživate dovolj beljakovin. Še posebej pogosto do teh težav pride pri vegetarijancih oziroma veganih, zato bodite še posebej pozorni pri načrtovanju obrokov. Ne bo pa odveč, če boste posegli tudi po rastlinskih beljakovinskih pripravkih, s katerimi boste zagotovili oziroma povečali vnos beljakovin v telo.

Povzeto po: 4 signs that you are not getting enough protein, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ