Zakaj je tek v vročih dneh lahko nevaren

Zakaj je tek v vročih dneh lahko nevaren
16.06.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Aktivnosti na prostem v teh toplih dneh so morda prijetnejše, a niso brez nevarnosti. Zaradi višjih temperatur se telo hitreje segreje, pa tudi bolj se potimo, kar ima lahko tudi svoje slabe strani ...

Dehidracija
Ena najbolj pogostih nevarnosti v vročih dneh je dehidracija, saj se med tekom več potimo in tako izgubljamo večje količine tekočine. To lahko povzroči omotico, utrujenost in zmedenost. Da bi se temu izognili, je dobro, da ves dan po malem pijete, če bo tek trajal dlje kot eno uro, pa pijte tudi vmes, vsekakor pa morate izgubljeno tekočino nadomestiti po treningu. Za to, da bi ostali hidrirani, bo dovolj že voda, pri zahtevnejših in daljših aktivnostih pa so priporočljivi napitki, ki vsebujejo elektrolite in minerale.

Vročinski krči
Zaradi povečane izgube tekočine in elektrolitov lahko pride tudi do mišičnih krčev, ki so še posebej pogosti v nogah. Da bi jih preprečili, morate čez dan, po potrebi med treningom, zagotovo pa tudi po njem zaužiti dovolj tekočine. Po potrebi pa uživajte tudi športne napitke z vsebnostjo elektrolitov. V primeru, da se vam krči pojavijo med tekom in ne ponehajo, trening prekinite, se umaknite na hladno, pretegnite mišice in prizadete dele telesa hladite s hladno vodo ali mokrimi brisačami.

Vročinska izčrpanost
Povečano potenje lahko privede tudi do vročinske izčrpanosti, katere značilni znaki so omotičnost, glavobol, slabost, bruhanje in povečana telesna temperatura. V hujših primerih pa pride tudi do krčev, težav s koordinacijo, koža postane hladna, poviša pa se tudi srčni utrip. Da bi tovrstne težave preprečili, je najbolje, če tečet zgodaj zjutraj ali zvečer, saj so takrat temperature telesu bolj prijazne, paziti pa morate tudi, da ste dovolj hidrirani. Sicer pa, v primeru, da med treningom opazite zgoraj omenjene znake, tako prenehajte s tekom, umaknite se v hladnejše prostore, ulezite se, pijte tekočino in hladite svoje telo z mokrimi brisačami.

Vročinska kap
Znaki za vročinsko kap so enaki, kot za vročinsko izčrpanost, le da so iz minute v minuti bolj intenzivni. V skrajnem primeru prizadeti lahko pade tudi v nezavest in smrti. Pri vročinski kapi namreč pride do popolne odpovedi telesnega sistema za uravnavanje temperature, potenje preneha, koža pa postane vroča in suha, pojavijo pa se lahko tudi krči po celem telesu. Zato je potrebno prizadetega takoj umakniti s sonca, ga sleči in ohladiti ter čim prej priskrbeti zdravniško pomoč.

Povzeto po:
Dangers of running in the heath, ki je dostopen tukaj.
How To Run And Train Through A Hot Summer, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ