4 razlogi, zakaj bi morali pogosteje dvigovati uteži

4 razlogi, zakaj bi morali pogosteje dvigovati uteži
13.05.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Trening za moč ni dober le za krepitev mišic, ampak ima tudi druge pozitivne učinke na telo. Kakšne pa vam bomo zaupali v naslednjih vrsticah.
Pospeši metabolizem



Pri dvigovanju uteži kalorij ne boste trošili le v času vadbe, ampak tudi po njej. Raziskovalci univerze Southern Illinois so namreč izvedli poizkus, pri katerem so odkrili, da so tisti, ki so izvajali vsaj 15 minut treninga za vzdržljivost, v naslednjih treh dneh pokurili dodatnih 100 kalorij dnevno. Mišična masa namreč pomaga telesu pri porabi kalorij: že slabega pol kilograma mišičnega mase namreč pokuri od 7-10 kalorij (maščoba pa le 2-3 kaloriji).



Izboljša spomin



Kot so ugotovili znanstveniki univerze v Britanski Kolumbiji, lahko dvigovanje uteži pomaga tudi pri izboljšanju spomina. To je pokazala tudi raziskava, v kateri so sodelovale starejše ženske, ki so šest mesecev, dvakrat tedensko izvajale vaje za moč. Izkazalo se je, da je bil njihov spomin neprimerno boljši kot pri ljudeh, ki so izvajali le kardio vadbo. Obenem so bile tudi bolj pozorne, možgani pa so jim hitreje in lažje delovali pri razreševanju konfliktnih situacij.



Krepi kosti



S staranjem se kostna masa manjša in kosti tako postanejo tanjše in šibkejše, zato so bolj nagnjene k zlomom, posebej je temu tako pri ženskah v menopavzi. Pri dvigovanju uteži so namreč vpletene tudi kosti, ki so tako prisiljene proizvajati nove celice, kateri gostota se zato znatno izboljša.



Pomaga pri ohranjanju telesne teže



Študija centra za nadzor in preprečevanje bolezni je pokazala, da so tisti, ki so redno dvigovali uteži, lažje izgubili odvečno telesno težo in tudi lažje ohranjali želeno težo kot tisti, ki tega niso počeli. Obenem so ženske, ki so dvigovale uteži imele tudi manj maščobe na trebuhu, kar je seveda še dodaten plus. Tovrstna maščoba dolgoročno lahko škodi zdravju, zato je bolje, da jo imamo manj.



Povzeto po: 4 reasons to lift weights more often, dostopen

tukaj
Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ