5 pravil prehranjevanja za tekače začetnike

5 pravil prehranjevanja za tekače začetnike
12.05.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Bi radi shujšali ali le imeli dovolj energije za tek? Poglejte, kako se ustrezno prehranjevati, da vam bo uspelo in eno in drugo.

Ne delajte si list preprovedane hrane
Vsekakor ne bo dobro, da ste lačni, še manj, da si delate sezname prepovedane hrane. Vaše telo potrebuje tako beljakovine kot tudi ogljikove hidrate in zdrave maščobe. Naučiti se morate jesti zdravo in redno, saj bo tako tudi raven vaše energije vedno približno enaka. Nenazadnje pa se boste tako tudi izognili prenajedanju po vadbi. Le-ta namreč spodbuja apetit in neustrezen način prehranjevanja lahko vodi k prenajedanju.

Ugotovite, koliko kalorij pravzaprav potrebujete
Seveda obstajajo neka splošna vodila o tem, koliko kalorij naj bi dnevno zaužili. Če pa ste na področju prehrane začetnik, potem posvet s strokovnjakom ne bo odveč.
Če ste aktivni, seveda potrebujete nekoliko več kalorij, da bi si zagotovili dovolj energije za trening. Če ste manj aktivni pa seveda nekoliko manj. Sčasoma se telo prilagodi na napor in troši manj, zato pretiravanje ni dobro.

Jejte, da boste imeli energijo za trening
Ne glede na to, ali želite izgubiti odvečno težo ali doseči svoje cilje, eno je gotovo – jesti boste morali ustrezno hrano, da bi imeli dovolj energije za treninge. Morda se sliši preprosto, a še vedno prihaja do nesporazumov o tem, kaj naj bi jedli pred treningom. Prav ta obrok pa je zelo pomemben, če želite imeti dober trening. Koliko kalorij potrebujete pa je odvisno on zahtevnosti vadbe. Dlje kot vadite, več energije boste potrebovali. Seveda pa morate obrok tudi zaužiti ob pravem času. Če imate malo časa, si privoščite manjši obrok, na primer, banano, kos kruha, suho sadje itd. V primeru, ko vas od treninga loči še okoli 3-4 ure, lahko zaužijete večji in bolj nasiten obrok, saj se bo le-ta v tem času lahko prebavil.

Hrana prispeva k regeneraciji
Tako kot je pomemben obrok pred treningom, je tudi obrok po treningu. Le-ta vam namreč pomaga, da se telo okrepi, regeneracija pospeši, naslednji trening pa bo lažji in še boljši. A kaj jesti po vadbi? Priporočamo vam kombinacijo ogljikovih hidratov in beljakovin. Prvi vam bodo napolnili zaloge glikogena, drugi pa pomagali graditi mišice. Pazite le, da s količino hrane ne bost pretiravali. Maratonci res da lahko zaužijejo nekoliko več hrane, začetniki pa je ne potrebujejo.

Kaj vam priporočamo za obrok po vadbi? Poskusite beljakovinski šejk s sadjem, jabolko z arašidovim maslom, toast z arašidovim maslom, smoothie, čokoladno mleko, ovsene kosmiče z oreščki itd.

 

Prirejeno po: 5 healthy eating rules for new runners. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

 

Značke: Trening, Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ