5 stvari, ki jih uspešni tekači naredijo vsakodnevno

5 stvari, ki jih uspešni tekači naredijo vsakodnevno
18.07.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Zakaj so uspešni tekači tako uspešni? Zato ...

Dosledni so
Uspešni tekači se zavedajo, da po enem zahtevnejšem ali daljšem teku še ne bodo postali tako dobri, da bi lahko dosegali uspeh za uspeh. Za to je potrebno dosledno treniranje dan za dnevom, teden za tednom in mesec za mesecem. Obenem pa je potrebno imeti tudi primerne načrte treningov in se jih držati, da bi res lahko pripravili svoje telo na zahtevne izzive.

Vedno se ogrejejo
Ogrevanje telesu pred tekom pomaga na različne načine, in sicer kot prvo tako, da z lahkoto začnete s tekom, vaš tek je še boljši, zagotovo pa tudi tečete hitreje. Sicer pa se z ogretim telesom tudi izognete poškodbam. Sicer pa se boste pravilno ogreli tako, da boste začeli z dinamičnim ogrevanjem, pri katerem boste prvo pospešili srčni utrip z gibanjem kar bo tudi pognalo kri po telesu. Nato pa se boste še lahko pretegnili in razgibali sklepe, saj bodo ti tako pripravljeni na gibanje.

Lahkotni teki so vedno - lahkotni
Napornim treningom bi morali slediti lažji, saj telo potrebuje bolj počitek in sprostitev kot dodatno obremenitev. A žal vsem tekačem ne uspe, da bi se tega tudi držali, kar je vse prej kot dobro za telo in lahko posledično vodi v izgorelost ter poškodbe. Zato se v naprej res poskusite držati tega, da lahki teki res ostajajo lahki, da ste med njimi bolj počasni, toliko, da še lahko govorite. Prepričani smo, da se boste po njih tudi počutili bolje.

Regeneracijo jemljejo resno
Izkušeni in uspešni tekači vedo, da je regeneracija ravno tako pomembna, kot treningi. Če se po napornih treningih namreč ne spočijete, imate lahko težave – lahko izgorite, zbolite, se poškodujete in še kaj. Zato je zelo pomembno, da si po treningih privoščite tudi počitek, s katerim se bo telo regeneriralo in okrepilo ter tudi pripravilo na nove izzive.
Sicer pa, ko govorimo o počitku, s temi mislimo, da se morate dobro naspati ter kakšen dan tudi spustiti trening in preprosto le uživati v življenju.

Ne le tečejo, temveč tudi krepijo svoje telo
Uspešni tekači se zavedajo, da za doseganje rezultatov ne bodo dovolj le tekaški treningi, temveč bodo morali tudi ustrezno okrepiti svoje telo s pomočjo vaj za moč. Kako se tega lotite sami? Najbolje s pomočjo izkušenega trenerja, ki vam bo pripravil ustrezen načrt treningov in pokazal, kako vaje tudi ustrezno izvesti, da se ne poškodujete.

Povzeto/ prirejeno:5 Things The Most Successful Runners Do Every Day, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ