Hoja je ključ do hitrega teka

Hoja je ključ do hitrega teka
04.01.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Včasih je potrebno iti korak nazaj, da bi lahko šli dva naprej!

Sezonski tekači hojo pogosto dojemajo kot znak šibkosti, saj hodiš le takrat, ko ne moreš več teči. A resnica je, da hoja med samim treningom pripomore k boljšemu in še hitrejšemu teku. S hojo namreč zmanjšate udarno silo na mišice, sklepe in kite ter zmanjšate zadihanost in znižate srčni utrip. Tako boste lahko tekli dlje in manj boste utrujeni. Poglejmo nekaj primerov, ko je tek bolje zamenjati za hojo …Borite se z utrujenostjo ali bolečini nogami po koncu dolgih tekov ali tekemTo največkrat pomeni, da ste začeli prehitro. Da bi se uspešno spopadli s to težavo, morate v tek vpeljati hojo. Tako boste bolj umirjeni, telo ne bo trpelo pa še ohranili boste več energije.

Poskusite:

Ko se odpravite na dolge teke, se potrudite, da boste na vsak drugi kilometer vključili še 30-60 sekund hoje in to ne glede na to, koliko morate preteči.Ko tečete hitre intervaleHoja med intervali namesto ustavljanja ohranja vaše telo pripravljeno na tek in sicer tako, da potisne kri nazaj proti srcu in v mišice, kar lahko prepreči ali omili krče in težke noge.

Poskusite:

Po težjem itervalu se upočasnite in hodite. Ko se srčni utrip in dihanje umirita, hojo pospešite.Ko tečete v hribČe tečete v hrib vam bo hoja med tekom pomagala pri ohranjanju energije. Ko se zapodite v strmino ste na vrhu hriba navadno izčrpani. Hoja vam bo pomagala, da se temu izognete. Če želite nadoknaditi izgubljeni čas storite to na poti navzdol.

Poskusite:

Tek navzdol je večji napor za vaše mišice in sklepe kot tek po ravni podlagi. Zato poskusite v hrib hoditi, navzdol pa teči. Vajo ponovite vsak enkrat tedensko.Med tekom pijete ali jesteJesti ali piti med samim tekom je zahtevna naloga. A na daljših tekih je vnos tekočine in hrane še kako pomemben. Zato vam priporočamo, da se med tekom ustavite in zaužijete pijačo ali hrano, ker vam bo to dalo tisto, kar potrebujete, da bi tek opravili kar se da najbolje.

Poskusite:

Dolge teke vsakih 30 minut presekajte s kratko hojo, 15 minut za tem si vzemite čas še za pijačo ali hrani. Med tekmami pijte na hidracijskih točkah.Vse bolj ste napeti, noge pa se vam zapletajoČe se borite, da bi ostali zbrani in se počutili prijetno, potem je čas, da se ustavite in preprosto hodite.

Poskusite:

Poskusite na 5-10 minut tek prekiniti s 30 sekundno hojo. Tako se boste umirili in lažje nadaljevali s tekom.Povzeto po Walk breaks for faster running, ki je dostopen

tukaj

.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ