Kako kot tekač trenirati z utežmi

Kako kot tekač trenirati z utežmi
16.12.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Le tek ne bo dovolj zato, da bi bilo vaše telo močno in pripravljeno na zahtevne podvige. Za to boste poleg teka morali poprijeti tudi za uteži. A kje začeti, kako pogosto in predvsem kako kombinirati treninge? To izveste v nadaljevanju ...

Trenirati morate redno
Če želite, da bi bil rezultat vadbe z utežmi viden, boste morali vaditi redno. To pa pomeni, da boste morali telovadnico obiskati vsaj dvakrat tedensko, a vsakič boste izvajali druge vaje, saj boste le tako okrepili vse mišice.

Za pomoč prosite trenerja
Vsak začetek je težak, zato je dobro, da se za pomoč obrnete na trenerja. Z njegovo pomočjo boste vedeli, katere vaje izvajati, da bi okrepili celo telo. Predvsem pa boste z njegovo pomočjo vaje izvajali pravilno in se tako izognili poškodbam.

Naredite si načrt
Da bi res okrepili celotno telo, potrebujete tudi ustrezne vaje. Res jih lahko dobite na spletu in Youtube-u, a raje se obrnite na trenerja v fitnesu, ki vam bo naredil program, prilagojen vam, vašim željam in telesni pripravljenosti.

Dvigujte težje uteži
Za začetek uteži, ki jih boste dvigovali, ne bodo, pa tudi ne smejo biti pretežke, saj bi se lahko poškodovali. A sčasoma je dobro, da vadite z vse težjimi utežmi, a le toliko, da bodo vaše mišice po vadbi čutile utrujenost, saj bo tako učinek na telo vse večji.

Kombinirajte tek in trening z utežmi
Ni vam potrebno opraviti dveh treningov ali se odreči enemu, da bi lahko opravili drugega. Raje združite tek in vaje z utežmi v enem treningu. Za začetek se ogrejte, nato pa izvedite visoko intervalen tekaški trening na tekaški stezi, zatem pa se poigrajte še z utežmi.

Zavedajte se svojih zmogljivosti
Ne glede na to, ali boste uteži v roke prijeli prvič, ali to še počnete, vadite po pameti in v skladu s svojim počutjem in zmogljivostmi. Tako boste tudi brez težav napredovali in se obenem izognili poškodbam.

Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ