Kako preprečiti izgorelost

Kako preprečiti izgorelost
03.02.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Če veliko tečete ter so vaši teki zahtevni in/ ali dolgi, morate popaziti na to, da ne izgorite. Kako vam bo to tudi uspelo, vam zaupamo v nadaljevanju.

Privoščite si dovolj počitka
Le spočito telo lahko deluje kot je treba, tako v vsakdanjih situacijah, kot tudi na treningu. Zato pazite, da boste dovolj spali, in sicer vsaj 7-9 ur na noč, privoščite pa si tudi dneve, ko boste namesto treninga raje obležali na kavču in brali kakšno dobro knjigo. Tudi to je nekaj kar telo včasih potrebuje.

Ne pretiravajte s treningi
Če želite napredek seveda potrebujete kvalitetne in redne treninge, a pazite, da boste ob tem vedno poslušali tudi svoje telo, saj si prav s pretiravanjem lahko nakopljete težave. Prav je, da ste dosledni, a če boste kakšen dan začutili, da za trening preprosto niste sposobni ali ne morete opraviti tako zahtevnega, kot ste si ga zastavili, to tudi naredite. Manjše prilagoditve tu in tam vam zagotovo ne bodo prekrižale načrtov, prekrižajo vam jih lahko poškodbe, ki se zgodijo prav zaradi pretiravanja.

Med tekmami naj bo dovolj presledka
Če se redno udeležujete tekem, si jih vsekakor ne zastavljajte prepogosto. Tek na tekmah zahteva psihično in fizično pripravljenost in seveda ustrezno in dovolj dolgo regeneracijo, ko cilj dosežete. Zato ne pretiravajte in ne hodite iz tekme na tekmo. Izberite si nekaj raznolikih izzivov med katerimi naj bo dovolj časa za učinkovito okrevanje in seveda nove treninge.  

Ustrezno se prehranjujte
Hrana nam daje energijo za vsakodnevne izzive, skrbi pa tudi za to, da naše telo normalno deluje. Zelo velikega pomena pa je tudi v primeru, ko veliko in intenzivno trenirate. Takrat morate paziti, da zaužijete dovolj kalorij in raznolika živila, s katerimi boste v telo vnesli vse potrebne mikroelemente. Po potrebi pa seveda lahko posežete tudi po prehranskih dodatkih, sploh, če menite, da s hrano ne uspete zaužiti dovolj hranil.

Izognite se stresu
Stres negativno vpliva na delovanje našega telesa, kar lahko vpliva tudi na zdravje in počutje ter posledično na aktivnosti, ki jih izvajamo. Da bi bili v kar se da najboljši formi, poskrbite, da boste čim manj izpostavljeni stresu, če pa že, poskrbite, da boste njegove posledice omilili s počitkom, kvalitetno prehrano in kakšno pomirjujočo vadbo, kot je, na primer joga. 

Značke: Trening, Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ