Kako se prehranjevati na dneve, ko ne trenirate

Kako se prehranjevati na dneve, ko ne trenirate
29.11.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Bi se morali na dneve, ko ne trenirate prehranjevati kaj drugače kot na dneve, ko ne trenirate?

Velike spremembe niso potrebne
Če ste mislili, da bi na proste dneve morali zmanjšati kalorični vnos, ste se zmotili. Strokovnjaki namreč pravijo, da to sploh ni nujno. Na dneve ko ne trenirate se telo namreč regenerira, za kar potrebuje hranila, ki jih v telo seveda vnesete s hrano. Zato poslušajte svoje telo, jejte ko ste lačni in seveda jejte kvalitetno hrano v zmernih količinah.

Jejte več malih obrokov čez dan
Da boste siti ter da bo vaš nivo energije skozi ves dan približno enak, jejte večkrat dnevno. Priporočamo vam tri večje obroke in dva prigrizka, ki naj bodo sestavljeni iz kvalitetnih beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vlaknin.

Poskrbite za vnos ustreznih hranil
Ogljikovi hidrati, beljakovine in vlaknine so ključna mikrohranila, ki jih telo potrebuje pri regeneraciji. Ob tem pa boste seveda potrebovali tudi mikrohranila, kot so kalcij, vitamin D in železo. Vse omenjene boste našli v sadju, zelenjavi, mesu, tudi v fižolu. In če se sprašujete, koliko teh živil pojesti, da bi zadostili potrebam telesa po njih, sledite priporočilom strokovnjakov. Ti pravijo, da bi morala polovico krožnika zasedati zelenjava, ena četrtina naj bi bilo polnovrednih žit, temu pa naj bi dodali porcijo visoko kvalitetnih beljakovin in zdrave maščobe.

Ne pozabite na tekočino
Tudi na dneve, ko ne trenirate morate zaužiti dovolj tekočine, saj bo le tako lahko vaše telo delovalo kot je treba. Pijte torej skozi ves dan po malem, najbolje vodo ali nesladkane čaje.

Ni se vam treba izogniti priboljškom
Nič ne bo narobe, če si boste privoščili kakšen priboljšek, kot sta, na primer kozarec vina ali košček čokolade, če le ne boste pretiravali s količino.

Povzeto / prirejeno po: What to eat (and drink) on your rest days, ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ