Na te stvari tekači najpogosteje pozabimo

Na te stvari tekači najpogosteje pozabimo
10.10.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Tekači tako radi tečemo, zato običajno ne mislimo na nič drugega, kot le na to, kdaj bomo tekli. A zato, da bi lahko dobro tekli, bi morali poskrbeti še za nekaj drugih stvari, na katere pa vse prevečkrat pozabljamo. Vas zanima, katere to so?

Ogrevanje pred tekom ...
Ogrevanje pred tekom je za mnoge tekače zapravljanje časa, zato se raje kar neogreti zapodijo na tek. Vse lepo in prav, le da so neogrete mišice bolj dovzetne za poškodbe. Zato si pred naslednjih tekom vzemite vsaj 5 minut za dinamično ogrevanje v obliki plesa, poskakovanja in raztezovanja mišic. Telo vam bo hvaležno, tek pa bo tako zagotovo še boljši in varnejši.

... in raztezanje po njem
Nekateri tekači so tu malce bolj dosledni kot drugi, a večina nas raztezanje opravi v minut ali dveh misleč, da je to dovolj. No, to ni dovolj za vaše mišice, če jih želite lepo raztegniti. Mišica se namreč pri raztezanju sprva upira, nato pa se šele pusti raztegniti. In če želite ustrezno raztegniti mišice nog in telesa, boste potrebovali vsaj 10 minut. Vzemite si jih, saj se boste po tem počutili manj zategnjeni, pa tudi bolečin v mišicah bo po zahtevnih treningih manj.

Prigrizek po teku
Včasih si mislite, da je dobro, če po teku še malce počakate s hrano, da telo lahko pokuri malce odvečne maščobe. Ali pa se vam zgodi, da bo teku preprosto ne morete jesti. No, ne ena ne druga stvar nista dobri za vaše telo, saj onemogočata regeneracijo. Telo namreč v času treninga potroši glikogenske zaloge, v mišicah pa pride do mikropoškodb. Da bi se telo regeneriralo, kot je treba, mu lahko pomagate s hrano, ki jo zaužijete takoj oziroma v roku ene ure po treningu. Obrok naj bo sestavljen iz beljakovin in ogljikovih hidratov ter naj ne presega 200 kalorij. Tako boste naredili nekaj dobrega za vaše telo, pa tudi prenajedanju se boste izognili.

Dovolj spanja
Številne obveznosti, služba, družina, hobiji in še kaj nas včasih tako obremenijo, da se ne uspemo odpočiti. To pa je vse prej kot dobro za telo. Če dlje časa ne spite dovolj, začne trpeti vaša koncentracija, imunski sistem, hormonsko ravnovesje in še kaj. Tako se lahko tudi zredite, vaši treningi postanejo vse slabši pa tudi poškodbe so bolj pogoste. Zato pazite, da bo vaš spanec dolg vsaj 7 ur in kar se da kvaliteten, saj bo tako vaše telo delovalo bolje, boljša pa bo tudi regeneracija po treningu, kar pa pomeni, da bodo vaši teki še boljši.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ