Na te stvari tekači radi pozabimo

Na te stvari tekači radi pozabimo
11.12.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Če tekači vedno pridno opravimo vse tekaške treninge in še kakšnega za povrh, pa so tudi stvari, ki se jim raje izognemo, pa čeprav bi nam še kako koristile.

Ne nanesemo si kreme za zaščito pred soncem
Tekači zaradi takšnih in drugačnih razlogov zelo radi pozabimo na to, da bi morali svojo kožo zaščititi pred soncem. A ker je to za kožo vse bolj nevarno, bi se morali posvetiti tudi temu. Izpostavljene dele telesa bi morali namazati s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem, na glavo bi si morali natakniti kapo, oči pa zaščititi z očali. Ob tem pa seveda velja tudi opozorilo, da ne tečete v največji vročini, ker bi to škodilo tudi vašemu zdravju. Na tek se tako raje odpravite zgodaj zjutraj ali ko pade mrak.


Ne raztezamo se dovolj
Po napornem treningu si vsi želimo le, da bi si privoščili prijetno prho in se zleknili na kavč, kar največkrat tudi storimo. A če bi radi tudi v naprej dobro tekli in se izognili zategnjenim in razbolenim mišicam, je raztezanje prva stvar, ki jo morate po treningu narediti. Zato si po teku najdite udoben prostor, kjer boste raztegnili blazino in se vsaj deset minut raztezali.

Ne izvajamo drugih vrst vadbe
Tekači taki radi tečemo, da se nam zdi posvečanje časa drugim športom prava izguba časa. A je vse prej kot to. Z drugimi vrstami vadbe se namreč krepijo tudi druge mišice vašega telesa, zato boste še lažje in bolje tekli, pa tudi videti boste bolj fit.




Ne spimo dovolj
Pri vsakodnevnih obveznostih, družini in rednih treningih je včasih kar težko spati sedem do osem ur na dan, a prav to je tisto kar vaše telo potrebuje. Manj kot spite, bolj bo trpelo vaše telo, in to tako pri vsakdanjih obveznostih, kot tudi pri teku, kjer boste zmogli vedno manj. Nenazadnje pa pomanjkanje počitka lahko privede tudi do izgorelosti in poškodb. Kaj torej storiti? Uredite si urnik spanja, saj se boste spočiti lažje spopadali z vsemi vsakodnevnimi izzivi.

Nismo nežni do sebe
Tekači se grizemo za vsak slab trening, za vsak trening, ki ga ne opravimo in še kaj. Vam to prinese kakšne koristi? Seveda ne. Zato bodite bolj prijazni do sebe, saj je čisto življenjsko, da stvari ne morejo vedno teči, kot bi si želeli.

Prirejeno po: 5 things runners don't do enough.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ