Naspani na tekmo!

Naspani na tekmo!
08.10.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Kaj storiti, da boste pred tekmo spočiti oziroma dovolj naspani, da boste lahko tekli kar se da najbolje? Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.
V tednu pred tekmo
Če je le mogoče v tednu pred tekmo zmanjšajte obveznosti in si privoščite dodatno uro ali dve mirnega in globokega spanca. V posteljo se odpravite bolj zgodaj, lahko tudi zadremate v popoldanskih urah ali pa si tisti vikend pred tekmo privoščite daljši spanec. Pazite, da bo okolje, v katerem spite primerne temperature, temno in brez dodatnih motenj. Telefone, računalnike in ostalo tehnologije premestite v drugo sobo!

Dan pred tekmo
Večer pred tekmo zna biti napet, spanec pa slab ali pa ga skorajda ni. Morda pa vam uspe z naslednjimi triki:
- Vse, kar boste rabili na dan tekme, si pripravite že v popoldanskih urah. V mislih imamo oblačila, hrano itd. Tako se boste izognili paniki tik pred spanjem ali med njim.
- Če se bojite, da bi kaj pozabili, si zadnje dni beležite vse, kar vam pade na pamet. Najbolje, da s seboj nosite beležko ali za zabeležke uporabljate beležko na telefonu.
- Preden se uležete, izvedite nekaj dihalnih vaj. To storite tako, da se usedete v udoben položaj, nato pa nekajkrat globoko vdihnete in izdihnete. Poskusite se tudi čim bolj sprostiti in čim manj razmišljajte, preprosto osredotočite se na trenutek. Ta tehnika vam morda pride prav tudi na dan tekme, zato jo velja izpopolniti.
- Ko se umirite, izvedite naslednjo vajo: med globokim dihanje, si vizualizirajte jutranje vstajanje in ritual pred tekmo. Zamislite si, kako stojite na startu in se počutite močne in samozavestne. Pomislite, kako tečete z zanesljivimi koraki, hitro in gladko.
- V mislih pretečite progo in si predstavljajte tako dobre kot slabe trenutke na njej. Tako boste bolj pripravljeni na vse, kar se lahko zgodi. Vsekakor pa opustite vsakršna pričakovanja.
- Seveda boste dali vse od sebe, a na vse se pač ne da vplivati, zato je dobro, da se predvsem potrudite, da pridete do cilja.
- Če ste živčni, poskusite to obrniti v svoj prid. Živčnost nas, na primer, pomaga ohranjati osredotočene na tukaj in zdaj in morda celo pripomore k boljšemu rezultatu.

Morda vam omenjeni triki ne bodo pomagali pri boljšemu spancu, bodo pa zagotovo prispevali k temu, da boste mentalno močnejši in mirnejši. Sicer pa je v primeru zahtevnejših tekem najpomembnejši ustrezen trening. Če ste pretekli dovolj kilometrov, vam malce slabši spanec dan prej ne bi smel pokvariti teka.

Prirejeno po: Eight tips for improving pre-race sleep, ki je dostopen tukaj.
Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ