Postanite jutranji tekač

Postanite jutranji tekač
12.05.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite teči v jutranjih urah pa kar ne gre? Mi imamo nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da vam bo zagotovo uspelo.

Ne glede na letni čas je pravi izziv vstati iz tople postelje in se spraviti k športni aktivnosti. Delno je temu tudi tako, ker so mišice hladne zaradi nočnega počitka; krvni sladkor je nizek saj, ker zaradi spanja že več ur niste jedli, vaši možgani pa se šele prebujajo v nov. dan. A kljub temu je tek v jutranjih urah možen in dober za vas, saj boste tako še ves dan polni energije. A kako se pripraviti do tega, da bi tekli že zjutraj? Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov …



Privoščite si prigrizek!

Preden se odpravite na tek, si privoščite nekaj malega za pod zob – to je lahko banana, sadni sok ali tost z marmelado. Prigrizek zaužite okoli 15-20 minut pred tekom, da ne bi kasneje imeli težav. Sicer pa poslušajte svoje telo, ki vam bo povedalo, kaj mu v tem času najbolj prija.



Kava ali čaj za pogon!

Če zjutraj pijete kavo ali morda čaj, ju vsekakor zaužijte že pred tekom, saj boste tako imeli še več energije za tek. Kot pravijo študije je prav kofein eden boljših in učinkovitih spodbujevalcev vzdržljivosti za tek.



Ogrejte se s hojo

Preden začnete teči, hodite, saj boste tako ustrezno ogreli svoje telo. Sploh zjutraj le-to potrebuje več časa in energije za zagon, hoja, ki jo počasi pospešujete v tek, pa je idealna za ogrevanje.



Hoji naj sledi lahkoten tek

Po 5 minutem ogrevanju s hojo, 5-10 minut lahkotno tecite. Če boste svoj trening začeli postopoma, boste namreč lahko tekli bolje, hitreje in močneje. V primeru, da vam to ne bi pomagalo, izmenjujte hojo in tek ter šele čez nekaj časa preidite na vaš običajen tempo teka.



Pomagajte si z glasbo!

Glasba je dober motivator, zato poskrbite, da boste imeli glasbeno listo, ki vas bo spravila v dobro voljo in noge v tek. Obenem pa ne pozabite na varnost – glasnost naj ne bo previsoka, v ušesu pa raje imejte le eno slušalko, saj morate z drugim spremljati zvoke iz okolice.



Prirejeno po: Learning to run early in the morning, ki je dostopen

tukaj

.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ