Prazniki in prehrana

Prazniki in prehrana
15.12.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Kako preživeti praznike in se prebiti čez vse dobrote brez, da bi si nakopali odvečne kilograme in se počutili slabo? Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi bo prehranjevanje v tem času lažje.
Katero hrano je bolje preskočiti, da bi se izognili slabemu počutju?
Hrana, ki vsebuje preveč maščobe, soli in sladkorja vas bo utrudila in verjetno tudi povzročila prehranske motnje. Če se jim ne morete izogniti, pazite, da bodo količine tovrstne hrane res majhne.

Vino ali pivo?
Vino ima nekaj manj kalorij kot pivo, a če boste z njim pretiravali, bo trpelo vaše počutje. Kaj storiti? Vsekakor ne pretiravajte s količino, kozarček bo več kot dovolj. Tako boste zadovoljili željo ter obenem zaužili tudi kar nekaj antioksidantov, ki jih vsebujeta tako vino kot tudi pivo.

Katera hrana je dober vir beljakovin za vegetarijance?
Veliko zelenjave vsebuje beljakovine, na primer stročnice ter tudi druga zelena zelenjava. Zelo dober vir pa je tudi tofu, ki ga lahko pripravite na več načinov ali vključite v različne jedi.

Je dobro po praznikih zmanjšati dnevni kalorični vnos?
Študije pravijo, da zmanjšan kalorični vnos nekaj dni na teden pripomore k kontroli telesne teže. A pretirano omejevanje kalorij ni dobro za telo. Ne le, da se boste počutili slabo in brez moči, telo tudi ne bo dobilo potrebnih hranil za delovanje. Raje zmanjšajte porcije ter zaužijte več sadja in zelenjave.
Če pa ste dovolj odločni, lahko že med prazniki pazite na količine zaužite hrane in se boste tako po praznikih lahko prehranjevali skorajda tako kot ste se pred njimi.

Kdaj je najbolje uživati sladkarije – pred ali po treningu?
Seveda po treningu! Zakaj? Gibanje namreč zmanjša apetit, zato je verjetno, da boste pojedli manj sladkarij. Če jih boste zaužili pred treningom, bo to zmanjšalo število kalorij, ki jih porabite s prebavljanjem. Nenazadnje pa s polnim želodcem ni dobro teči.

Povzeto po: Holiday Food Guide Q&A, dostopno tukaj.
Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ