Okrevanje med intervali

Okrevanje med intervali
11.05.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste se kdaj spraševali, kaj početi med intervali? Hoditi, lahkotno teči ali morda kaj drugega? Odgovor na to izveste v naslednjih vrsticah ?
Treningi, na katerih izvajate zelo hitre intervale, zahtevajo tudi počitek. Še posebej takrat, ko so treningi res naporni in bi po koncu intervala, med lovljenjem sape, najraje kar obstali. A izkušnje kažejo, da je bolje kot obstati, telo ohraniti v gibanju. Lahkoten tek pogosto olajša naslednji interval, saj zaradi gibanja ohranjate pretok krvi v nogah in tako se tudi hitreje odstranijo odvečni proizvodi metabolizma, ki se med naporom naberejo ter povzročijo utrujenost.

Seveda to ne pomeni, da je tek vedno najboljša izbira. Stanje ali hoja dovoljuje mišicam zalogo fosfokretina – energije, ki vam daje moč za kratek, a intenziven napor – da se najučinkoviteje hitro spet napolnite za naslednji interval.

Kdaj teči: Britanski raziskovalci so nedavno sledili nivojem laktatov pri kolesarjih med aktivnimi in pasivnimi intervali okrevanja. (Medtem, ko se laktata ne smatra več kot povzročitelja mišične utrujenosti, pa vseeno narašča in pada v skladu z lastnostmi, ki so krive za to).
Aktivno okrevanje – ki je enako lahkotnemu teku – povzroča, da laktat upade po okoli 90 sekundah; za krajša okrevanja pa pri aktivnih okrevanjih niso zasledili nobenih prednosti. Lahkoten tek je tako najboljši pri izjemno napornih treningih, saj vam le-ta pomaga, da noge ostanejo aktivne in pripravljene na nov niz intervalov.

Kdaj hoditi: Glede na to, da laktat upade po okoli 90 sekundah, je nekako logično, da bi bila hoja primeren način okrevanja. A to bi nam prišlo prav le v primeru, ko hoji sledijo intervali res hitrega teka, ki so namenjeni izboljšanju hitrosti na tekmah. Zato je najboljši čas za hojo med intervali, ko je tek res tako intenziven in hiter, da tovrsten počitek res potrebujete, da bi imeli dovolj energije za nadaljevanje.

Alternativa: Maratonci in polmaratonci lahko poskusijo intervale izmenjevati z zelo hitrimi in bolj počasnimi teki. Tovrstne izmenjave učijo vaše telo še hitreje premikati laktat iz mišic v krvni obtok, kjer se lahko ponovno uporabi kot gorivo.

Povzeto po: How to recover between intervals. Celoten članek si lahko preberete tukaj.
Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ