Okrevanje po maratonu

Okrevanje po maratonu
25.10.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Če je za vami polmaratonski ali kar maratonski tek, bo sedaj čas, da privoščite vašemu telesu počitek, saj je s tako dolgim tekom opravilo zahtevno delo. Nekaj namigov, za to, kako boste to najbolje storili, vam izdamo v naslednjih vrsticah.

Tek naj ne bo v prvem planu
Že same priprave na tako zahteven tek kot je polmaraton ali maraton so vaše telo zagotovo izčrpale. Zdaj je čas, da mu date malce miru in se spočijete, kar pomeni, da lahko tek za nekaj časa date na stranski tir – no, vsaj prvi teden, da se telo res spočije. Nato pa nekaj časa tecite manj in za dušo, da ne preobremenite svojega telesa ter poskusite še kakšen drug šport, na primer plavanje, jogo, aerobiko itd.

Uživajte kvalitetno hrano
Med treningi v telesu prihaja do mikropoškodb, ki jih vi ne opazite, saj jih telo 'zakrpa' samo. A da bi to lahko nemoteno počelo, mu morate zagotoviti vsa ustrezna hranila. Kar boste najlažje storili s kvalitetno hrano, kot so polnovredna žita, beljakovine ter veliko zelenja, sadja in dobrih maščob. Predvsem pa pazite, da boste jedli redno in dovolj za vaše potrebe.

Po potrebi uživajte tudi prehranske dodatke
Izziv, kot je maraton in priprave nanj, lahko oslabijo imunski sistem, zato ne bo nič narobe, če si boste po tako zahtevnem izzivu pri okrevanju pomagali s prehranskimi dodatki. Predvsem vam priporočamo vitamin C, za krepitev imunskega sistema; kapsule ribjega olja omega-3, ki pripomorejo tudi k zmanjšanju vnetnih procesov v telesu ter kakšen multivitamin. Vsekakor pa v primeru res slabega počutja ne bo odveč obisk pri zdravniku, ki vas bo po potrebi poslal na preiskave in vam svetoval kaj morate storiti, da bi se počutili bolje.

Privoščite si masažo
Masaža ne bo le sprostila vašega telesa, ampak tudi vaše mišice in pomagala pospešiti pretok krvi po telesu. Če le lahko, si jo privoščite večkrat, sicer pa vsaj v tistem prvem tednu po maratonu, da odpravite bolečine iz mišic.

Naspite se
Za regeneracijo telesa ni nič boljšega kot dolg in sproščujoč spanec, a ne le enkrat tedensko, naj bo raje tako vsako noč. 7-8 urni počitek bo dobro vplival tudi na vašo zmožnost koncentracije, delovanje, presojo in počutje.

Razgibajte se
Da bi iz telesa odpravili mlečno kislino, nikakor ne smete le posedati naokrog, ampak bo bolje, če boste aktivni. Poskusite s sprehodi, razteznimi vajami, pilatesom ali jogo. Odlična aktivnost po zahtevnih tekmah pa je tudi plavanje, pri katerem boste lepo razgibali in sprostili mišice celega telesa.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ