Kako ustrezno okrevati po (pol)maratonu?

Kako ustrezno okrevati po (pol)maratonu?
29.10.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ljubljanski maraton je za nami, pred nami pa je čas za okrevanje in regeneracijo telesa po napornih treningih in zahtevni tekmi. Kako to storiti čim bolje pa vam bomo zaupali v naslednjih vrsticah.
Faza okrevanja
Potem zahtevnem (pol)maratonskem teku je čas, da si privoščite nekaj počitke in pustite telesu, da se regenerira. Če mu boste dali dovolj časa, počitka in ustreznega goriva boste kmalu spet pripravljeni na nove izzive.

1-2 teden: počivajte in se sprostite
Takoj po tekmi je vaše telo verjetno še malce razboleno pa tudi utrujeno. Zato je dobro, da si prvi teden privoščite predvsem veliko počitka. Koliko ga potrebujete, verjetno vi najbolje veste. Vsekakor pa maratoncem priporočamo nekaj več počitka kot polmaratoncem. Ker je vaš imunski sistem po velikih naporih lahko dodobra oslabljen, lahko kaj hitro zbolite. Zato vam priporočamo, da se založite z zdravo prehrano, s katero boste telesu zagotovili vitamine pa tudi dovolj energije. Bolečinam v mišicam pa lahko pomagate s toplo kopeljo ali masažo.

2-3 teden: Bi že tekli?
Nekatere tekače zelo hitro zasrbijo pete in se odpravijo na tek. S tem seveda ni nič narobe, a vsekakor ne pretiravajte. Dolge teke dajte za nekaj časa na stran, pozabite pa tudi na čas. Privoščite si krajše razdalje in udoben tempo. Če boste ugotovili, da vas tek utruja ali začutite bolečine v mišicah ali sklepih, je bolje, da s tekom ne nadaljujete. Čeprav si teka morda želite, vaše telo nanj še ni pripravljeno. Pustite mu, da še malce počiva. Velja pa še dodati, da vse bolečine, ki vztrajajo 3-4 dni, vzamete resno in se napotite na pregled k zdravniku. Morda gre za resnejšo poškodbo kot morda izgleda na prvi pogled.

3-4 teden: Čas za nove tekaške načrte?
Ker bo vaše telo v tem času najverjetneje že spočito in pripravljeno na nove izzive, boste najverjetneje že razmišljali o novih podvigih. Nanje se velja dobro pripraviti, zato bo najbolje, če si pripravite ustrezen načrt. V pomoč vam je lahko tudi stran My ASICS, na kateri si lahko ustvarite lasten načrt treningov.

Povzeto: Recovering from a marathon – how to avoid a post-race dip, dostopen tukaj.
Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ